I prošlogodišnji modeli iPhone-a sada dobija usporavanja procesora


Prilično kontroverzna opcija koja je otkrivena 2017. godine, te zbog koje je razjašnjeno zašto nekada stariji iPhone-i uspore (teoretičari zavere bi rekli baš u vreme lansiranja novih modela), i dalje je prisutna u iOS-u. Govorimo, dakako, o namernom snižavanju takta njihovih procesora kada iOS zaključi da je baterija degradirala preko određenog nivoa (ispod 80% kapaciteta) i zabeleži da se zbog prevelikog opterećenja iste uređaj može spontano isključiti.

Ova je opcija, nakon što je otkriveno kako i zašto Apple to radi korisnicima starijih telefona, transparentno postavljena u izbornike i može se ručno isključiti u podešavanjima. Obično je namenjena dve, tri ili više godina starim uređajima čije baterije su već dovoljno istrošene i mogu uzrokovati opisane probleme. Ali, svakom novom nadogradnjom Apple širi krug uređaja na koje se ovo usporavanje rada odnosi.

Danas će Apple u distribuciju pustiti prvu nadogradnju najnovijeg iOS-a, oznake 13.1. U njoj će zakrpiti nekoliko od ranije poznatih propusta, ali će mogućnost usporavanja procesora doneti i na sve osim najnovijih iPhone-a. Serije XS i XR predstavljene lani tako će biti pod istim režimom rada baterije kao i svi raniji modeli iPhone-a.

Sličan potez povukli su i sa iOS-om 12.1, lansiranim početkom novembra prošle godine, kada su na listu "usporavanja" dodali sve uređaje zaključno sa tada godinu dana starim iPhone-om X.

Kad je reč o najnovijim modelima iPhone-a iz linije 11 i 11 Pro, oni na zdravlje baterije paze na dodatan način – i softverski i hardverski. Ovi telefoni imaju ugrađeno dinamičko praćenje baterije i njenih karakteristika koje bi s vremenom trebalo sprečiti probleme nastale zbog starenja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.