Mate 30 verovatno dolazi bez instaliranog Google Play-a


Zadnjih meseci između SAD-a i Kine traje otvoreni trgovinski rat. Sve je počelo sredinom maja kada je Trump potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio američkim kompanijama da posluju sa kineskim. Nakon više meseci povuci-potegni stanja Amerikanci su malčice ublažili svoje stavove, ali ne dovoljno da bi kineske kompanije mogle nastaviti nesmetano da koriste američke tehnologije, što hardverske, što softverske.

Restrikcije su najviše bile usmerene na Huawei, koji je još pre par meseci trebao postati proizvođač telefona broj jedan u svetu, a sada mu je ta titula sve dalja. Razlog tome je dakako ona ista izvršna zapoved koju smo spomenuli na početku teksta. Njome je Huawei-ju takođe zabranjeno koristiti američke tehnologije pri kreiranju svojih novih uređaja.

I dok bi se hardver poput čipova, memorije, ekrana i sličnih komponenti još i dali zameniti nekim od domaćih koji se ne baziraju na američkim patentima, softver je sasvim druga stvar, kao i navika korisnika. Naime, Huawei ne bi smeo da koristi Android u svom punom sastavu – s Google aplikacijama i servisima. To vredi za svaki uređaj koji je osmišljen i kreiran nakon maja 2019. kada je Trump potpisao izvršnu direktivu.

Za manje od deset dana (19. septembra) biće predstavljena nova serija pametnih telefona – Mate 30. Kao i uvek Huawei će sa njom doneti i novi SoC – Kirin 990, u 4G i 5G izdanju, kojeg su neki dan i službeno predstavili. Ali, sa softverske strane nalaziće se verovatno Android u AOSP verziji, koja ne sadrži Google Play, Gmail, Maps i druge aplikacije sa potpisom Google-a. Kroz isti scenario proći će verovatno i Mate X, Huawei-jev prvi telefon sa preklopnim ekranom. Takvo barem najavljuje Nikkei Asian Review.

I dok je nesumnjivo da će nova Mate 30 serija biti još moćnija od prethodne (Mate 20), pitanje je koliko će ista imati smisla za korisnike iz evropskih i drugih zapadnih zemalja, ako se pokužu kao tačne gore spomenute najave. Evropski korisnici su dugi niz godina, na jedan ili drugi način povezani sa Google-om. Iako će Google Play i druge Google aplikacije biti moguće instalirati i naknadno, to je nepotrebna gnjavaža po korisnike, a verovatno ne bi svi korisnici ni znali sami da skinu Google Play i instaliraju ga, posebno korisnici starijeg uzrasta. Iz pojedinih izvora čak stižu informacije kako zapadnjački teleoperateri i nisu zainteresovani za Android uređaj bez Google servisa i aplikacija.

S druge strane iz Huawei-ja sve više spominju HarmonyOS, kojim će zameniti Android. CEO kompanije, Richard Yu, navodi kako će prvi pametni telefon sa novim OS-om biti Huawei P40 koji će stići u martu 2020. godine. Do tada je ostalo dovoljno vremena da Huawei ispegla novi OS, i osmisli sopstvenu prodavnicu aplikacija kojom će zameniti Google Play.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.