Službeno predstavljen Android 10


Google je službeno lansirao konačnu verziju Android-a 10. Za razliku od prethodnih generacija, Android 10 nema slatki dodatak u imenu, već nosi samo brojčanu oznaku. Skladno tome, iz vrta u Google-ovom sedištu nedavno su nestale i sve statue koje su predstavljale pojedinu verziju.

Kao što se moglo videti u developer i beta verzijama, Android 10 donosi tamnu temu na nivou operativnog sistema, što znači da proizvođači više neće morati dodatno raditi na ovom delu interfejsa. Tu su i najnovije geste, dakle još jednom prerađene, jer Google, eto, pod svaku cenu želi da i ostali proizvođači prihvate njegovu viziju upravljanja interfejsom.

Android 10 bi trebao da olakša deljenje linkova i sadržaja, dok bi novi Focus Mode trebao da olakša "utišavanje" jednih aplikacija dok nešto konkretno (i korisno) radite sa drugima.

Tu je i podrška za preklopne uređaje kao što su Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X čije konačne verzije još uvek nisu stigle na police prodavnica, ali prema poslednjim najavama, to bi se trebalo dogoditi do kraja ovog meseca.

Google je u novi Android ugradio i nova podešavanja privatnosti i bezbednosti, koje će se najviše očitovati u novom pristupu dozvolama za korišćenje lokacije, što će ovog puta biti teže ignorisati.

Nove mogućnosti prikazane na I/O eventu, kao npr. Live Caption, tj. konvertiranje govora u titlove u stvarnom vremenu proradiće kroz koji mesec, čak i na Pixel-ima, koji kao i uvek prvi dobijaju novu verziju Android-a.

Dodajmo da je za Pixel-e Android 10 već dostupan, a postoje nagađanja da bi i neki drugi proizvođači u startu mogli predstaviti nadogradnje za svoje uređaje, danas ili narednih dana.

U nastavku pogledajte promo video, a tu je i potpuno nova web stranica sa svim detaljima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.