Stomatolozi u SAD na udaru ransomwarea


Stotine stomatoloških ordinacija u Sjedinjenim Američkim Državama našlo se ove nedelje pod udarom zlonamernog ransomware sadržaja.

Taj je incident još jedan u nizu slučajeva u kojem napadači koriste infrastrukturu razvojnih studija koji pružaju rešenja kojima se služe žrtve. Pogođene su kompanije The Digital Dental Record i PerCSoft iz Wisconsina koje su sarađivale na razvoju sistema DDS Safe koji skladišti informacije o pacentima stotina ordinacija širom SAD-a.

Prošle nedelje hakerska grupa ostvarila pristup infrastrukturi servisa te ga iskoristila kako bi proširila zlonamerni REvil ransomware sadržaj na računara stotine stomatologa.

Incident je primećen tek u ponedeljak nakon što stomatolozi nisu mogli pristupiti informacijama o svojim pacijentima.

Zdnet.com koji je preneo tu vest otkrio kako su se kompanije odlučile za plaćanje otkupnine te sada rade na povratku podataka pogođenih ordinacija. Proces povratka je dugotrajan, a poneke ordinacije su u objava na Facebook-u navele kako nisu imale uspeha u povratku svih podataka. Pogođene kompanije nisu odgovarale na upite o incidentu ni putem elektronske pošte ni putem telefona.

To je već treći slučaj u kojem napadači koriste infrastrukturu nekog servisa kako bi proširili zlonamerni sadržaj. U jednom od slučajeva je pogođeno čak 22 grada u Teksasu, a napadači su za povrat podataka tražili 2,5 miliona američkih dolara.

U svim je tim slučajevima korišćen zlonamerni REvil (Sodinokibi) ransomware sadržaj koji je ove godine među najrasprostranjenijim vrstama tog zlonamernog sadržaja, odmah iza Ryuka, Phobosa i Dharme.

Inače, The Digital Dental Records reklamirala servis DDS Safe kao jedan od mehanizama zaštite od napada zlonamernim ransomware sadržajem. Izgleda da su hakeri odlučili pobiti tu tezu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.