YouTube-u kazna 170 miliona dolara zbog prikupljanje podataka o deci


Google, u vlasništvu Alphabet Inc, će zbog prikupljanja podataka o deci, čime su prekršili savezni zakon SAD, preko video servisa YouTube platiće 170 miliona američkih dolara (154,2 miliona evra), saopštila je u sredu Federalna komisija za trgovinu SAD.

YouTube je optužen za praćenje gledalaca dečjih kanala koristeći kolačiće bez roditeljskog pristanka i pomoću tih kolačića da bi tim gledaocima isporučio milion dolara ciljanih reklama.

Nagodba sa FTC-om i kancelarijom državnog tužilaštva u New Yorku, koji će dobiti 34 miliona dolara, najveća je otkako je 1998. godine stupio na snagu zakon o zabrani prikupljanja podataka o deci mlađoj od 13 godina. Zakon je revidiran 2013. godine da uključuje "kolačiće", koristi se za praćenje nečije navike gledanja na internetu.

Reuters navodi kako je iznos kazne za Alphabet, koji ostvaruje oko 85% prihoda od prodaje oglasnog prostora i svojih tehnologija oglašavanja, minimalan jer je samo u drugom tromesečiju ove godine taj tehnološki div prijavio ukupni prihod od 38,9 milijardi dolara. Naime, iznos kazne proizilazi iz nagodbe Alphabeta i FTC-a prema kojoj uz novčanu kaznu YouTube ubuduće neće prikupljati podatke o deci i bez suglasnosti njihovih roditelja.

YouTube je nakon izrečene kazne za četiri meseca "ograničiti prikupljanje podataka i upotrebu video zapisa napravljenih za decu samo na ono što je potrebno za podršku rada usluge".

Krajem avgusta YouTube je objavio da će pokrenuti YouTube za decu sa prilagođenim sadržajima njihovom uzrastu, isključiti iz njega uznemirujuće video zapise, reklame...

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.