Apple vodeći na evropskom tržištu nosivih uređaja


Prema IDC-ovom istraživanju, Apple je vodeća kompanija na evropskom tržištu nosivih uređaja. I to najviše zahvaljujući velikom tržišnom uspehu AirPods "true wireless" slušalica koje su dogurale do druge generacije. Rast tržišta nosivih uređaja ponajviše je vidljiv upravo u sektoru slušalica, gde je zabeležen rast isporuka od 400% na godišnjem nivou.

Velik rast beleže i pametne fitness narukvice sa rastom isporuka od 222% na godišnjem nivou, a tom rastu posebno su doprinele nove Samsung-ove Galaxy Fit narukvice. Uspeh u tom segmentu beleže i druge kompanije kao što su Xiaomi, Fitbit i Huawei (i njegov zasebni brend Honor).

Sektor nosivih uređaja koji polako započinje da zaostaje za ostalima je sektor satova koji uključuje kako pametne satove tako i tradicionalne satove proširene nekim pametnim mogućnostima. Satovi beleže rast isporuka na godišnjem nivou od samo 18,3%. U odnosu na pametne satove, satovi s bazičnim funkcijama povećali su svoj tržišni udeo sa prošlogodišnjih 22,8% na 26% za šta su posebno zaslužni proizvodi kompanije Huawei.

Što se tiče celokupnog tržišta, u drugom kvartalu godine isporučeno je 13,4 miliona nosivih uređaja (rast od 154,4% na godišnjem nivou). Slušalice čine 52,3% svih isporučenih nosivih uređaja, satovi 26,7%, a narukvice 20,7%. Najuspešnija tržišta što se tiče nosivih uređaja su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Rusija.

Oko 80% nosivih uređaja isporučeno je na zapadnoevropskim tržištima, ali istočnoevropska tržišta su ona koja beleže najbrži rast na godišnjem nivou (od 215,9% u odnosu na 144,9%). Što se tiče proizvođača, Apple je u drugom kvartalu isporučio 4,83 miliona nosivih uređaja te ostvario vodeći tržišni udeo od 36%.

Najveći rast međutim beleže kompanije Samsung i Huawei, od 379,3% odnosno 697%. Samsung se nalazi na drugom mestu na evropskom tržištu nosivih uređaja sa udelom od 18,1% i isporučenih 2,43 miiona uređaja. Fitbit je treći sa udelom od 6,5%, dok Garmin i Huawei praktično dele četvrto mesto sa udelom od 5,6%.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.