ARM ipak može nesmetano da posluje sa Huawei-jem


Kad je američka administracija u maju stavila Huawei na tzv. Entity listu, mnoge su kompanije objavile kako se moraju pokoriti ovoj odluci, a među njima su od zvučnijih imena Google i Qualcomm.

U isto vreme oglasio se i ARM, britanski proizvođač procesora, na čijoj arhitekturi počiva praktički cela današnja industrija čipova koji pokreću smartfone. Iako je ARM britanska kompanija, i posledično tome ne podleže američkim zakonima, bilo je govora o tome da su neki od patenata u Cortex jezgrama američkog porekla, te da skladno tome moraju da prekinu saradnju sa Huawei-jem.

Ipak, sada se ispostavlja je ta informacija bila netačna, ili možda isforsirana, odnosno objavljena pod pritiscima. Naime, Reuters sada javlja da je ARM-ov predstavnik za medije objavio informaciju kako su sve tehnologije koje ova kompanija prodaje Huawei-ju isključivo britanskog porekla, čime se stvaraju uslovi za nesmetanu isporuku svih potrebnih licenci za proizvodnju Kirin procesora.

Eto, čini se da je Huawei skinuo jedan teret s leđa, dakle nesmetano može proizvoditi procesore s ARM-ovom arhitekturom, ali još uvijek je neizvesna sudbina saradnje sa američkim kompanijama, prvenstveno Google-om, što najviše ovisi o pregovorima o trgovinskoj razmeni koji se trenutno vode između kineske i američke strane.

Huawei je već u nekoliko navrata naveo da ako ne bude imao pristup Google-ovim servisima, ponudiće sopstvene, u svrhu čega je pokrenuo i razvoj novog HarmonyOS eko-sistema. Koliko će ovakva strategija imati uspeha na tržištima izvan Kine, ostaje za videti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.