Dark mode štedi i do 30% baterije na telefonima sa OLED ekranima


Već neko vreme svedoci smo da sve više aplikacija, web servisa, ali i proizvođača Android uređaja sa sopstvenim interfejsom najavljuju ili predstavljaju "Dark Mode", tj. tamnu temu za svoje proizvode. Osim što je tamni način rada oku prijatniji, posebno u tamnoj okolini, uređaji sa OLED ekranom i tamnom temom štede na bateriji jer kod prikaza crne boje pikseli na ekrani su kompletno ugašeni, što nije slučaj kod LCD ekrana.

Popularni YouTube kanal PhoneBuff, karakterističan zbog korišćenja robota, testirao je trajanje baterije na iPhone XS Max uređaju sa AMOLED ekranom. U jednom načinu rada uređaj je koristio tamnu temu, dok u drugom nije. Oba puta svetlina uređaja bila je postavljena na 200 nita, a korišćenjem istih aplikacija na oba uređaja (svih sa podrškom za dark mode), poređenje je dobilo na pravednosti. Pogledajte je u nastavku.



Iako nije reč o testiranju u strogo kontrolisanim uslovima, možemo generalno da zaključimo da tamna tema (dark mode) na OLED ekranima troši manje baterije nego normalna tema uz isti način korišćenja. Zanimljivo je da je ušteda ostvarena i kod korištenja aplikacija koje ne koriste crnu, već tamnije tonove sive. Na kraju, ušteda utvrđena ovim testiranjem iznosi 30% kapaciteta baterije, što je zapravo i mnogo uzimajući u obzir da je reč o jednostavnom načinu za ostvarivanje iste.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.