EU sprovodi istragu protiv Apple-a zbog Apple Pay-a


Apple bi se mogao ponovno da se nađe pod istragom u Evropi, jer Evropska komisija istražuje je li implementacija Apple Pay aplikacije i NFC čipa za plaćanje u iPhone-ove prekršila pravila tržišnog takmičenja.

Mada istraga službeno još nije počela, šefica antitrustovskog odeljenja EU Margrethe Vestager navodno već istražuje Apple po tom pitanju. Njena kancelarija već je kontaktirala kompanije "trećih strana", uključujući provajdere za mobilna plaćanja, banke i developere aplikacija kako bi pružili informacije o tome na koji je način Apple blokirao njihova rešenja za plaćanja favorizovanjem svog sopstvenog za iPhone telefone.

Iako Evropska komisija još nije službeno objavila da provodi istragu protiv Apple-a, rekla je da nadzire razvoj rešenja mobilnog plaćanja, pa se stoga logično nameće zaključak da je upravo ekipa iz Cupertina pod njihovom lupom, jer je poznato da na iPhone-u nema drugih opcapple payija mobilnog plaćanja osim Apple Pay-a, pa bi se moglo reći kako svesno blokira druge kompanije da svoja rešenja dovedu na Apple-ovu platformu.

Apple je u svoj NFC chip koji se nalazi u iPhone-u doneo neke promene, ali servisi "trećih strana" još uvek ne mogu lansirati svoje digitalne novčanike na iOS. Za razliku od iOS-a Android (Google) je znatno manje restriktivan po tom pitanju, pa su brojne kompanije već lansirale svoje alternative Google Pay-u, uključujući Samsung i Huawei.

Apple za sada još nije komentarisao moguću istragu Evropske komisije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.