Facebook tuži izraelsku kompaniju zbog uhođenja korisnika


Facebook je odlučio tužiti izraelsku kompaniju NSO Group zbog korišćenja tehnologije za uhođenje korisnika WhatsApp-a, pri čemu je ciljano birao novinare i aktiviste za ljudska prava.

U tužbi se optužuje izraelska kompanija da je koristila WhatsApp za širenje spywarea na 1400 mobilnih uređaja u 20 država od aprila do maja ove godine. Facebook ne navodi tačno za kojeg je klijenta NSO to sprovodio, ali napadi su najviše bili fokusirani na uređaje locirane u Meksiku, Bahrainu i Ujedinjenim arapskim emiratima.

WhatsApp kaže da se među žrtvama našlo 100 novinara, neki poznati ženski lideri, aktivisti za ljudska prava i politički disidenti.

NSO Group poriče da je išta imao sa tim napadima i tvrdi da njegova tehnologija za nadzor pod nazivom Pegasus koju prodaje vladama širom sveta ima ulogu spašavanja života, odnosno služi za borbu protiv terorizma i teških zločina.

"Naša tehnologija nije razvijena za korišćenje protiv aktivista za ljudska prava i novinara. Ona je u proteklih nekoliko godina spasila na hiljade života. Prava istina je u tome da enkriptovane platforme koriste najčešće pedofili, vođe narko kartela i teroristi kako bi prikrili svoje kriminalne aktivnosti", tvrdi NSO Group.

WhatsApp napadi Pegasus-om sprovodili su se telefonskim pozivima žrtvama koje nisu čak morale ni odgovoriti na poziv da bi bile zaražene spywareom. U Facebook-ovoj tužbi se navodi da spyware ne može probiti WhatsAppovu enkripciju, već može pristupiti sam porukama koje su već dekriptovane na uređajima primatelja.

Kako će se ova priča rasplesti saznaćemo ubrzo, ali sada znamo da WhatsApp niti iz daleka nije toliko sigurna platforma kao što je tvrdila ekipa iz Facebook-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.