Google pronašao novu ''zero-day'' bezbednosnu rupu, ugroženo 100 miliona uređaja


Google-ovi zaposleni su otkrili ozbiljne bezbednosne rupe u svom sopstvenom operativnom sistemu – Android-u, koje su zahvatile određene uređaje. Na popisu se nalaze Pixel 1, Pixel 2, Huawei P20, Samsung Galaxy S7, S8, S9, Xiaomi A1, Xiaomi Redmi 5A, Xiaomi Redmi Note 5, Oppo A3 i Moto Z3.

Google je ovaj problem objavio tek sedam dana nakon što ih je pronašao. Ukupan broj potencijalno ugrođenih uređaja iznosi preko 100 miliona.

"Zero-day" bezbednosna rupa pronađena je u uređajima sa instaliranim Android-om 8, i bila zakrpljena krajem 2017. godine, ali očito se opet pojavila i u novijim verzijama.

Google-ov tim stručnjaka radi na zakrpama, a veruju da je ova rupa iskorišćena za napade od strane izraelske NSO Group kompanije koja se inače bavi internet špijuniranjem i poznata je po napadima na aktiviste za ljudska prava i ostale političke grupe.

U Google-u navode da ovaj zero-day nije toliko opasan kao oni u prošlosti, budući da delovanje iziskuje instalaciju maliciozne aplikacije, što znači da ne može biti aktiviran kroz sami web browser.

Google je obavestio svoje partnere i napravio zakrpu koja će biti sastavni deo redovite mesečne nadogradnje koja stiže u oktobru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.