Huawei P40 mogao bi da stigne sa dva OS-a


Poznato vam je kako između Kine i SAD-a u zadnjih meseci vodi svojevrsni trgovinski rat zbog kojeg Huawei ima dosta problema sa plasiranjem novih telefona na zapadna tržišta. Glavni razlog tome je što zbog sankcija ne može da koristi punu verziju Android-a koja sadrži Google aplikacije, ili važnije – njihove servise.

Huawei ima par opcija na stolu:
- prekinuti prodaju uređaja na zapadnim tržištima i okrenuti se samo domaćem tržištu
- na zapadna tržišta plasirati uređaje sa AOSP verzijom Androida (bez Google aplikacija i servisa)
- na zapadnim tržištima pokušati progurati svoj HarmonyOS sa sopstvenom prodavnicom aplikacia

Za sada, ako je suditi po seriji Mate 30, Huawei neće svoje uređaje prodavati na tržištima izvan Kine iz gore navedenih razloga. Ali, uskoro bi trebala da bude predstavljena i nova P40 serija, koja će ako se do tada ništa ne promeni na relaciji SAD-Kina imati iste probleme. Njima će Huawei navodno doskočiti tako što će nove telefone P40 isporučivati sa dva OS-a – Android-om i HarmonyOS-om. Shodno tome, P40 serija imaće dual boot opciju.

Android bi i dalje bio AOSP, ali bi HarmonyOS bio potpun, onakav kakvim ga je Huawei i zamislio kao alternativu Android-u. Ako se ove glasine pokažu kao tačne, ovakav potez bi bio i dobar test kojim bi Huawei mogao da sazna mišljenje zapadnjačkih kupaca o njihovoj mobilnoj platformi te dobiti odgovor na pitanje "ima li ju uopšte smisla razvijati".

Do predstavljanja serije P40 ima još par mjeseci (mart 2020.?). Ako do tada SAD ukine sankcije neće biti potrebe za dual bootom pa bi tada P40 mogao stići samo sa Android-om 10 i EMUI interfejsom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.