PayPal napustio Facebook-ov projekt kriptovalute Libra


Prošle nedelje saznali smo kako su kartičarske kuće Mastercard i Visa počele da preispituju sopstvenu podršku Facebook-ovom sistemu digitalnih plaćanja i kriptovalute Libra. Njima se u petak pridružio i PayPal, i to objavom da izlazi iz organizacije Libra Association. Iz kompanije kažu kako neće više aktivno učestvovati u projektu te da će se ubuduće fokusirati na sopstvene prioritete i misije. Ipak, u saoštenju navode da će podržavati Librin napredak i nastaviti da razgovaraju sa Facebook-om i drugima o mogućoj budućoj saradnji.

Mastercard i Visa za sada se nisu službeno oglasili, pa ih se i dalje smatra članom organizacije i de facto "suvlasnicima" kriptovalute Libra i s njome povezanog digitalnog novčanika Calibra. Izlazak PayPal-a je velik udarac za ambicije Libre, iz čije krovne organizacije su službeno poručili kako je ova situacija samo još jedan u nizu izazova koji su pred njih postavljeni u misiji "rekonfiguriranja" svetskog finansijskog sistema.

"Biće izuzetno teško rekonfigurisati finansijski sistem da bude okrenut ljudima, a ne institucijama", kažu iz Libra Associationa, ali i napominju da su predani tom zadatku i da im je draže sada saznati ko stoji iza njih a ko ne, nego da se to dogodi kasnije.

Trenutni planovi govore da bi Libra trebala da bude lansirana kao globalna kriptovaluta (stablecoin vezan uz dolar) tokom sledeće godine. Istovremeno bi korisnicima bio na raspolaganje stavljen ceo alternativni finansijski sistem i mreža za digitalna plaćanja, što bi, prema nekim tumačenjima, moglo da predstavlja alternativnu valutu i finansijski sistem bez kontrole država i središnjih banaka. Zbog toga su svoju skepsu prema projektu već izrazile brojne institucije i države.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.