SAD razmatra subvencionisanje Nokije i Ericsson-a u borbi protiv Huawei-ja


Izvori iz administracije Sjedinjenih Američkih Država otkrili su za Financial Times da administracija razmatra različite načine za borbu protiv dominacije kineskih kompanija, primarno Huawei-ja u segmentu 5G vezu. Neki od načina su kreiranje američke kompanije za mrežnu opremu, porezne stimulacije, ali i kreditiranje Ericsson-a i Nokije kao glavnih konkurenata Huawei-ju kako bi ojačali njihovu poziciju na tržištu.

Poznato je da kineske državne banke imaju otvorene povoljne kreditne linije za kineske kompanije, a upravo je to jedan od razloga koji Huawei-ju omogućavaju postizanje za operatere povoljnijih ugovora o isporuci 5G mrežne opreme, tvrde izvori FT-a. Otvaranje sličnih kreditnih linija evropskim proizvođačima mrežne opreme Nokiji i Ericsson-u omogućilo bi tim kompanijama da po atraktivnijim cenama ponude svoju opremu operaterima.

Isto tako administracija SAD-a navodno je zatražila od američkih kompanija Oracle i Cisco da razmotre učestvovanje u kreiranju nove kompanije za mrežnu opremu sa američkim snadbevnim lancem, ali prema informacijama koje ima FT, obe kompanije odbile su takav predlog jer bi bio preskup i zahtevao puno vremena. Takođe su u toku razgovori sa softverskom kompanijom Altiostar specijaliziranom za mrežni softver koja tvrdi da je moguće kreiranje američkog 5G snadbevnog lanca uz jaku potporu države i proizvođače hardvera koji će otvoriti svoj hardver njihovom softveru.

Nedavno je u intervjuu za The Economist osnivač Huawei-ja Ren Zhengfei izjavio da kineska kompanija razmatra licenciranje svojeg 5G "znanja" zainteresovanoj kompaniji sa zapada kako bi smanjili pritisak i optužbe za špijunažu jer bi sav kod bio dostupan toj kompaniji. Navodno iniciranje osnivanja nove mrežne kompanije od strane SAD-a i ova izjava Huawei-jeva osnivača pojavili su se u kratkom vremenskom periodu, tako da bi jedno od zanimljvijih rešenja ovog sukoba oko 5G-a bilo da nova američka mrežna kompanija licencira Huawei-jevu tehnologiju i mrežnom opremom temeljenom na kineskom "know-how" snadbevanje američke operatere.

Naravno, samo vreme će pokazati hoće li se neki američki igrač pojaviti u 5G utrci, a kako su u igri i porezne olakšice, svašta je moguće.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.