VR temeljen na pametnim telefonima umire


Nakon što je Google 2014. godine predstavio koncept jeftinog VR sistema Cardboard, koji se sastoji od headseta od kartona u koji se stavlja pametni telefon, vrlo brzo je nastao trend koji je doveo do pojave brojnih sličnih sistema među kojima je jedan od najjačih bio Samsung Gear VR. Taj headset je kombinovao tehnologiju Oculus-ove optike i sistema praćenja sa Samsung-ovim Galaxy telefonima, dok je Google nešto kasnije lansirao svoj sopstveni napredni mobilni VR hardver pod nazivom Daydream.

Ali kako se čini, doba VR-a koji se temelji na pametnim telefonima izgleda je prošlo. Nakon jučerašnjeg Google-ovog Pixel događaja kompanija je objavila da njegov najnoviji flagship telefon Pixel 4 neće biti kompatibilan sa Daydream-om. Pored toga Google je u potpunosti zaustavio prodaju Daydream View headsetova i izjavio da jednostavno nije bilo dovoljnog prihvatanja od strane korisnika.

Na neki način ovo je bilo i očekivano jer Pixel 3a i Pixel 3a XL takođe nisu radili sa Daydream-om, a i brojne druge kompanije su povukle podršku za Google-ovu VR platformu. I za kraj, Google je ugasio svoj Spotlight Stories VR studio te Daydream Play Movies i TV aplikacije.

Kako se čini, Samsung takođe prestaje razvijati VR koji se temelji na telefonima, jer slična sudbina čeka njegov Gear VR. Dok je Galaxy S10 još podržavao platformu, Note 10 ne radi s njom, a više se uopšte ne spominje da bi Gear VR mogao dobiti neku novu nadogradnju. Da Gear VR zaista nestaje potvrdio je i Oculus-ov CTO John Carmack koji je izjavio da je Gear VR prodavan u prilično velikim količinama u usporedbi sa Riftom, ali širem prihvaćanju od strane korisnika je smetala poteškoća s ubacivanjem podržanih telefona u njega. Carmack takođe smatra da je sudbinu Gear VR-a zapečatila pojava samostojećih VR hedsetova koji rade bez telefona jer su puno jednostavniji za korišćenje i jeftiniji, pa recimo za cenu od 200 dolara koliko košta Oculus Go puno više nude ljudima nego VR-ovi koji se temelje na pametnim telefonima. "Ako dodate nešto više novca možete da dobijete samostojeći Oculus Quest s 2 6DoF kontrolera i vrhunskim praćenjem pokreta čiji je mobilni procesor dovoljno snažan za igranje mnogih VR naslova desktop kvaliteta bez potrebe za snažnim računarom", navodi Carmack.

Da li je ovo definitivna smrt VR-a na pametnim telefonima teško je reći jer se na tržištu još uvek nalaze brojni klonovi sličnih VR sistema, ali činjenica je da se odlaskom tako velikih igrača poput Google-a i Samsung-a tom biznisu ne piše dobro.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.