Apple-ova kreditna kartica diskriminiše korisnike po polu?


Posljednjih nekoliko dana izvesni broj korisnika kreditne kartice Apple Card je objavio kako su primetili diskriminaciju kad je reč o odobravanju kreditnih limita. Naime, u SAD-u je uobičajeno da supružnici dele bankovne račune, imaju zajedničku imovinu, pa samim time i isti kreditni rejting. Uprkos tome, gotovo u pravilu supruge su dobijale značajno manja kreditna odobrenja na ovoj kartici od svojih bračnih partnera. U nekim slučajevima razlike u odobrenim limitima bile su ogromne – čak do 20 puta veći limiti odobravani su u korist muškaraca.

Kreditnu karticu Apple Card zajednički izdaju Apple i banka Goldman Sachs. Nakon većeg broja prijava nepravedne dodjele kreditnih ograničenja, od kojih je jedna došla i od samog suosnivača Apple-a Stevea Wozniaka, nadležne američke finansijske institucije pokrenule su istragu. Pokaže li se da su algoritmi koji obrađuju podatke o bonitetu korisnika i dodjeljuju im limite diskriminisali žene, izdavači kreditne kartice naći će se u sukobu sa zakonom.

Apple-ova kreditna kartica, podsetimo, na tržište je stigla ovoga leta. Apple na njoj zarađuje od prilično visokih kamata, ali njezinim vlasnicima daje i određene popuste na kupovinu svojih uređaja i poneke druge pogodnosti u obliku prikupljanja bodova.

Istragu predvodi lokalno Ministarstvo financija New Yorka, iz kojeg su poručili kako niti jedan oblik diskriminacije po polu, rasi, uzrastu ili polnoj orijentaciji nije dozvoljen, te kako će istražiti prijave protiv Goldman Sachsa i Apple-a. Iz spomenute banke izjavili su da njihovi algoritmi gledaju samo kreditnu sposobnost korisnika a nikako ne uzimaju u obzir parametre po kojima bi ih mogli diskriminisati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.