Google Play Protect blokirao Xiaomi-jevu aplikaciju Quick Apps


Nije retkost da jeftiniji telefoni, posebno oni koji dolaze i Kine, imaju uveliko izmenjen Android. Razlog tome je različit od proizvođača do proizvođača, neki smatraju da je njihov interfejs bolji od Google-ovog, neki pak da imaju funkcije koje originalni Android nema, a treći zaradom putem reklama nastoje da kompenzuju nisku cenu uređaja.

Shodno tome na Android telefonima može se naći svakakvog bloatwarea. Srećom većina ih služi upravo prikazivanju reklama, a ređe krađi podataka u svrhu njihove kasnije zloupotrebe. Ali, Google nije previše zadovoljan takvom praksom (iako o korisnicima znaju daleko više) pa aplikacije sumnjivog ponašanja redovno blokira.

Za blokadu koristi komponentu Google Play Protect pomoću koje svakodnevno proverava više od 50 milijardi aplikacija. Najnoviju blokadu zaradila je jedna Xiaomi-jeva aplikacija – Quick Apps, iako ista na Android uređajima radi već duže vreme bez problema, uprkos tomu što redovno od korisnika prikuplja više različitih podataka, za što joj je potrebno čak 55 različitih dozvola.



Quick Apps može bez problema prikupiti podatke poput IMEI-a uređaja, korisnikovog telefonskog broja, snimati audio i video zapise te ih slati na udaljenu lokaciju. Razlog svemu navedenom su maloprije spomenute reklame koje Xiaomi prikazuje na zaključanom ekranu uređaja i drugim mestima, poput widgeta, browsera i dr., a od kojih zarađuje i tako kompenzuje to što je određeni uređaj imao u startu nižu cenu nego što bi trebao.

Ali, čini se kako je Xiaomi zatražio podatak previše, zbog čega je Google odlučio automatski blokirati aplikaciju Quick Apps. Međutim, blokada nije trajna već je Google korisnicima ostavio mogućnost instalacije ukoliko to i dalje žele nakon što su pročitali napomenu kako navedena aplikacija prikuplja podatke putem kojih ih se može pratiti.

Kako svaka medalja ima dvije strane, ubrzo se po ovom pitanju oglasio i Xiaomi. U svom priopćenju navode kako nije do njih, već isključivo do Googlea koji je nešto mijenjao u svom algoritmu. Također napomenuli su kako je njihova aplikacija unatoč blokadi i dalje sigurna za korištenje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.