Huawei ostvario rekordni udeo na tržištu, ali je Samsung i dalje prvi


Analitičari iz Counterpoint-a objavili su kvartalno izveštaj o stanju na tržištu pametnih telefona tokom 3. kvartala ove godine. Prema njihovim brojkama, Samsung je zadržao poziciju najvećeg proizvođača pametnih telefona, ali Huawei i brendovi BBK grupe nastavljaju impresivan rast isporuka na godišnjem nivou i konkuriraju za prvo mesto.

Tokom 3. kvartala 2019. godine isporučeno je 380 miliona uređaja, što je minimalno povećanje u odnosu na 379,8 miliona koje je Counterpoint prebrojio u istom periodu prošle godine, ali naznaka da se tržište pametnih telefona polako oporavlja. Samsung je u prošlom kvartalu isporučio 78,4 miliona uređaja i povećao svoj udeo sa 19% iz trećeg kvartala prošle godine na 20,6% ove godine, zahvaljujući dobroj prodaji Galaxy A i Note serije.

Kineski Huawei tokom trećeg kvartala ostvario je za kompaniju rekordni udeo u isporukama pametnih telefona od 17,6%, uprkos nepogodnoj geopolitičkoj situaciji. Huawei je isporučio 66,8 miliona uređaja tokom 3. kvartala 2019. godine, za razliku od 52 miliona uređaja isporučenih u istom periodu prošle godine. Udeo je porastao sa 13,7% na već spomenutih 17,6%.

Glavni razlog uspeha Huawei-ja u 3. kvartalu je Kina. Na kineskom tržištu Huawei je uhvatio čak 40% udela u isporukama, isporučivši čak 41,5 miliona uređaja što čini 62% ukupnih Huawei-jevih isporuka. Isporuke izvan Kine pale su sa prošlogodišnjih 27 miliona primeraka na oko 25 miliona tokom prošlog kvartala.

Od pojedinačnih brendova na trećem mestu našao se Apple sa isporučenih 44,8 miliona iPhone-ova, za razliku od prošlogodišnjih 46,9 miliona. Tržišni udeo pao je sa 12,3% na 11,8%.

Zanimljivo je da su brendovi BBK grupacije, Oppo, Vivo i Realme zajedno ostvarili isporuke od 72,4 miliona, bez uključenog OnePlus brenda koje se ne nalazi u top 10 zbog isporuka manjih od 5 miliona. Time je BBK zapravo drugi najveći proizvođač smartfona na planeti, a njihov novi brend Realme najbrže rastući je brend sa godišnjim porastom isporuka od 808%.

Xiaomi se našao na 5. mestu po isporukama, uz zabeležen pad isporuka primarno zbog pada prodaje u Kini, gde je Huawei ostvario najveći rast. Xiaomi nije uspeo to da nadoknadi u Evropi ili Indiji, jer je Samsung odličnom A serijom u Evropi iskoristio Huawei-jeve probleme, a BBK brend Realme je u kratkom roku ostvario respektabilan udeo od 16% na tržištu Indije, dok je Xiaomi na istom zabeležio pad prodaje, iako je i dalje najveći brend.

Trenutni praznični kvartal mogao bi da iznenadi novog najvećeg proizvođača pametnih telefona. Samsung je novom A serijom pokazao da želi da ostane na vrhu, ali i Huawei i BBK nastavljuju da ostvaruju odlične rezultate.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.