Rusija namerava da zabrani prodaju uređaja bez instaliranog domaćeg softvera


Rusija je usvojila novi zakon kojim se zabranjuje prodaja uvezenih "složenih elektronskih" uređaja, osim ako u njima nije unapred instaliran softver ruske izrade, objavio je NewEurope.

Zakon je usvojen u novembru u Državnoj dumi, donjem domu ruskog parlamenta, te se mora usvojiti u Veću Federacije, gornjem domu, nakon čega ga još treba odobriti predsednik Vladimir Putin pre nego što postane zakon.

Potpuni popis elektornskih uređaja koji moraju da imaju unapred instalirani ruski softver još nije objavljen, ali Kremlj je najavio kako će objaviti ceo popis. Očekuje se da na njemu budu pametni telefoni, računara, pametni televizori…

Naime, ruski zakonodavci u obrazloženju predloženog zakona tvrde da su aplikacije domaće proizvodnje pogodnije za ruske građane, jer će biti unapred programirana za rad koristeći ćirilicu, a ne latinicu. To, navodi se u obrazloženju, omogućava ruskim govornicima da koriste softver za koji su potrebna dodatna preuzimanja za prevođenje nekih aplikacija sa engleskog na ruski.

Pristalice predloženog zakona kažu da on pomaže promociji ruskih aplikacija na tehnološkom tržištu. Kompanije koje se ne pridržavaju ovih preporuka novčano će biti kažnjene do 2.900 evra.

"Kad kupujemo elektronske uređaje, oni već imaju pojedinačne aplikacije, uglavnom funkcije, koje su unapred instalirane na njih", navodi se u obrazloženju te dodaje "Prirodno, kad ih osoba vidi … ona bi mogli da pomisli da nema domaćih alternativa. A ako ćemo uz unapred instalirane aplikacije nuditi i ruske tada će korisnici imati pravo izbora."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.