Android 10 ni nakon tri meseca na tržištu nije dostigao 2%


Google je dosta vremena jednom mesečno osvežavao podatke o zastupljenosti Android platforme na mobilnim uređajima. Redovno se moglo iz prve ruke saznati koliko je koja od aktuelnih verzija Android-a zastupljena, odnosno koliki procenat uređaja ima najnoviju verziju Android-a.

Ali, s vremenom je Google-u očito bilo dosta medijskih natpisa o fragmentaciji Android-a pa upoređivanje sa glavnim (jedinim) konkurentom iOS-om koji je redovno imao najveću zastupljenost upravo u svojoj najnovijoj verziji. Stoga ne čudi što je zadnji službeni podatak o zastupljenosti pojedinih verzija Android-a star više od pola godine.

Istine radi treba istaknuti kako je Apple-u olakšana distribucija novih verzija jer sam proizvodi i hardver i softver, dok Google Android osigurava za mnoge proizvođače koji i nisu toliko redovni u nadogradnjama starijih uređaja. Stoga će iOS po tom pitanju uvek biti ispred Android-a.

Ali, zato postoje neke druge kompanije koje nam mogu otprilike otkriti stanje u Android taboru. Na primer StatCounter koji tvrdi kako je trenutno najzastupljeniji i dalje Android 9.0 Pie, sa 41,85% korisnika. Na drugom mestu lestvice nalazi se Android 8.1 Oreo sa 13,56%, a na trećem Android 6.0 Marshmallow sa 11,25%. Ostale verzije Android-a su ispod deset posto i njihove tačne procente možete proučiti u prilogu. StatCounter navodi kako najnoviji Android-a – Android 10 krajem decembra 2019. godine nema ni 2% korisnika, tačnije ima ih 1,92%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.