Android telefoni su izloženi sve većim pretnjama


Najnoviji izveštaji vezani uz bezbednost u Android okruženju ukazuju na sve veće pretnje Google-ovom mobilnom operativnom sistemu. Prema izveštaju Symantec-a, samo njegova antivirusna rešenja dnevno blokiraju 10.573 maliciozne aplikacije, a tokom ove godine najveće pretnje su dolazile od aplikacija u kategoriji Tools (Alati) aplikacija. Takvih aplikacija koje u sebi skrivaju maliciozni softver čak je 39,% u odnosu na sav zloćudni softver za Android, dok je na drugom mestu kategorija "Lifestyle s 14,9 posto. Značajan rizik predstavljaju i aplikacije u kategoriji zabave (entertainment) sa 7,3%, "Social and Communication" (6,3%) te muzika (4,3%), dok najmanji rizik predstavljaju kategorije edukacija i knjige sa 2,6%, odnosno 3,2%.

Što se gaminga tiče, takozvane "mozgalice" i puzzle igre čine 4,2 % pretnji, a arkadni i akcioni naslovi 4,1%.

Symantec navodi da je u značajnom porastu i broj pretraga za virusima i hackovima za telefone, pa samo u SAD-u ljudi mesečno pretražuju "iPhone hacks" 14.800 puta, "Android hack" 2.900 puta, a "how to hack someone's phone" (kako hakovati nečiji telefon) 6.600 puta.

Drugim rečima, hakovanje telefona za razne krađe i prevare je sve popularnije, a kako i sami ne biste postali žrtva ponovićemo vam stare savete. Osigurajte svoj telefon dobrom antivirusnom zaštitom i (najvažnije), preuzimajte samo one aplikacije za koje ste 100% sigurni da su sigurne i autentične te da dolaze iz pravog izvora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.