Apple izdao iOS 12.4.4 - bezbednosna nadogradnja i za šest godina stari iPhone 5s


Apple je jedna od retkih kompanija koja se može pohvaliti dugom softverskom podrškom za svoje uređaje. Najnoviji primer je izdavanje bezbednosnih zakrpi za starije uređaje koji nisu kompatibilni sa aktuelnim iOS-om 13. Novu nadogradnju dobilo je sedam Apple-ovih uređaja, čak i oni koji datiraju iz davne 2013. godine.

I dok Apple u opisu nadogradnje ne otkriva previše informacija, već samo kako je reč o bezbednosnim nadogradnjama operativnog sistema i kako bi bilo dobro instalirati. Naime, nadogradnja koja će nadograditi iOS na verziju 12.4.4 rešava problem oko obrade zlonamernih video zapisa pomoću FaceTime-a čime napadač može dobiti mogućnost izvršavanja proizvoljnog koda na uređaju.

Apple nema prvi put problema sa bezbednošću FaceTime-a, početkom godine otkriveno je kako je zbog propusta moguće prisluškivati druge korisnike preko grupnih video poziva, a sada i da je moguće video poziv iskoristiti i za izvršavanje zlonamernog koda. Inače, iOS 12 je u oktobru 2019. imao 41% aktivnih korisnika, od čega je njih 38% imalo uređaje starije od četiri godine.

Apple je iOS 12.4.4 pripremio za iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2, iPad mini 3 i iPod touch šeste generacije. Nadogradnju je moguće preuzeti OTA putem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.