Apple-ovi i Samsung-ovi telefoni ne zrače više od dozvoljenog nivoa


Nakon što je američki list Chicago Tribune u avgustu 2019. objavio vest kako pojedini Apple-ovi i Samsung-ovi telefoni (iPhone 7, iPhone 8, iPhone X, Galaxy S8, Galaxy S9, Galaxy J3) zrače više nego što je dopušteno, američki FCC pokrenuo je istragu kako bi utvrdio ima li u tome istine ili ne.

Podsetimo, Chicago Tribune je u saradnji sa kalifornijskom laboratorijom RF Exposure Lab proveo nezavisno testiranje nivoa zračenja nad 11 modela telefona i u nekim slučajevima izmerili su do 500% jače zračenje od maksimalno dozvoljenog (1,6 W po kilogramu).

Po tom pitanju je uskoro podignuta i tužba, a FCC je kako smo već naveli odlučio pokrenuti i istragu kako bi utvrdio zrače li sporni telefoni zaista toliko ili pak ne. Proizvođači spornih telefona ogradili su se od sprovedenog testa navodeći kako isti nije u skladu sa važećom regulativom i da se u pojedinim slučajevima senzor blizine tela nije aktivirao zbog čega je izmereno zračenje bilo veće nego što bi bilo u stvarnim uslovima korišćenja.

Sada par meseci kasnije Bloomberg je putem službenog Twitter naloga izvestio kako je stigla i službena potvrda kako navedeni telefoni nisu opasni po zdravlje korisnika. Nakon sprovedene istrage FCC je zaključio kako telefoni ova dva proizvođača u okvirima propisanih nivoa radijacije.

Drugačiji zaključak i nije mogao da bude, jer je slično testiranje početkom godine sprovela i nemačka Savezna kancelarija za zaštitu od zračenja. Tada se još jednom potvrdilo kako Apple i Samsung telefoni zrače ispod maksimalnog dozvoljenog nivoa. Na primer, iPhone 7 zrači 1,38 W/kg, iPhone 8 – 1,32 W/kg, a Galaxy telefoni još i manje, Galaxy S8+ 0,26 W/kg, Galaxy S9+ 0,29 W/kg. Kao najproblematičniji telefon u tom vremenu pokazao se Xiaomi-jev Mi A1 koji zrači osetno više od prozvanih telefona – 1,75 W/kg.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.