Francuska kaznila Google sa 150 miliona evra


Francuska agencija za tržišno takmičenje u petak je kaznila Google sa 150 miliona evra zbog monopolističkog ponašanja i nejasnog reklamiranja na stranici Google Ads.

Ova kazna događa se u vreme dok su velike američke tehnološke tvrtke poput Google-a, Facebook-a, Amazon-a i Apple-a pod sve većim povećalom Francuske i drugih evropskih država, posebno zbog plaćanja niskih poreza.

Rast tih korporacija ugrozio je dosadašnji poreski sistem jer im je omogućeno da legalno beleže dobit u državama sa niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih krajnjih korisnika, zbog čega organizacije poput EU-a i OECD-a, ali i pojedine države, teže izmenu tih pravila.

Google je u septembru pristao da plati gotovo milijardu evra francuskih vlastima kako bi se nagodili u istrazi o fiskalnoj prevari koja je pokrenuta pre četiri godine.

Google, najveća svetska internet pretraga, pod lupom je i regulatornih agencija zbog sadržaja koje promoviše u svojim rezultatima pretraga i reklamama.

Taj američki internet gigant u sredu se nagodio i oko spora sa australijskom poreskom upravom, pristavši da plati dodatnih 326,7 miliona dolara poreza.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.