Google prestao da licencira nove Android uređaje u Turskoj


Google je ušao u tihi rat sa turskim regulatorima. Tome je prethodila novčana kazna iz septembra 2018. koju je Google dobio zbog Yandex-ove pritužbe na izmenu ugovora o licenciranju mobilnih servisa (GMS).

Naime, Yandex je u svojoj pritužbi agenciji za zaštitu tržišnog takmičenja naveo kako Google novim ugovorom sprečava postavljanje alternativne pretrage na Android uređaje. Agencija je pritužbu uvažila i kaznila Google sa novčanim iznosom od 17,4 miliona dolara te im naložila da izmene sporne stavke ugovora vezano uz licenciranje.

Google je načinio izmene, ali prema mišljenju turskih regulatora iste nisu bile zadovoljavajuće zbog čega su Google-u odredili novu kaznu u visini od 0,05% dnevnih prihoda po danu sve dok se ugovor ne izmeni na zadovoljavajući način. Google je na izrečenu kaznu dobio i mogućnost žalbe u roku od 60 dana.

Ali, Google se najpre odlučio da povuče drastičan potez – suspendovao je izdavanje licenci za GMS servise svim proizvođačima koji žele svoje Android uređaje prodavati na turskom tržištu. Time su ti isti proizvođači dospeli u Huawei-jevo društvo koji takav tretman ima još od sredine maja 2019, dakle duže od pola godine. Shodno tome svi uređaji koji su proizvedeni i plasirani na tržište do aktivacije suspenzije nastaviće najnormalnije da funkcionišu sa GMS servisima kao i do sada. U problemima će se naći tek uređaji koji tek trebaju da stignu na tržište.

Turske novine Habertürk navode kako je Google izvestio svoje poslovne partnere o svojoj odluci, te da im je tom prilikom između ostalog naveo i podatke za kontakt turskog ministra trgovine i šefa tela za tržišno takmičenje te ih pozvao da izvrše pritisak kako bi turski regulatori promenili odluku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.