iPhone 11 Pro sakuplja podatke o lokaciji bez dozvole korisnika


To da nam kradu podatke, prate nas i špijuniraju, više uopšte nije sporno. Svaka veća tehnološka kompanija na ovaj ili onaj način "krade" naše podatke. Jedni u tome prednjače, dok drugi to rade potajno ili možda čak nesvesno, s obzirom da se pokazalo kako američke obaveštajne agencije imaju daleko veće mogućnosti prisluškivanja nego što se mislilo.

Najnoviji dokaz o tome kako je i Apple ušao u zonu sumraka govori pronalazak američkog novinara Briana Krebsa. On je otkrio da iPhone 11 Pro prati lokaciju korisnika čak i kada je ta funkcija isključena, odnosno kad uređaju za tu radnju nije data dozvola.

GPS modul prikuplja podatke o lokaciji, a što je najgore, sistem to čak ni ne skriva, što je vidljivo iz videa u prilogu. Apple-ova politika privatnosti kaže da će uređaj povremeno i anonimno slati podatke o lokaciji korisnika WiFi routerima i baznim stanicama, ali da se ta opcija može isključiti.

Iz videa spomenutog novinara je vidljivo da i kad se lokacija isključi na svim aplikacijama, GPS i dalje pinga određeni server o kojem korisnik ne zna ništa.

U Apple-ovoj službenoj izjavi se navodi da ovo ne predstavlja nikakav bezbednosni rizik, ali i dalje nije jasan razlog zašto se uređaj ponaša kako ne bi smeo, a to samo po sebi otvara mnoga pitanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.