Microsoft uskoro kreće sa žešćim upozorenjima o kraju podrške za Windows 7


Sredinom sledećeg meseca, tačnije 14. januara 2020. Microsoft će većem broju korisnika prestati da pruža besplatnu podršku za Windows 7. Korisnici koji se odluče na plaćanje podrške kroz program ESU (Extended Security Update) još će se neko vreme moći zadržati na sada već deset godina starom operativnom sistemu.

Korisnici koji neće da plaćaju bezbednosne nadogradnje izložiće se virusima i drugim opasnostima ako nakon navedenog datuma i dalje nastave sa korišćenjem Windows-a 7. Za očekivati je da će kriminalci pokušati iskoristiti novo otkrivene i stare nepokrpane propuste za krađu osetljivih podataka i slične radnje.

NetMarketShare je u izveštaju za novembar 2019. naveo kako korisnika Windows 7 u svetu ima još uvek popriličan broj – 26,86%. Svi oni su do sada bili u više navrata obaveštavani od Microsofta o skorom kraju za Windows 7, još prošle godine su im na računare počele stizati poruke upozorenja u vidu malog prozora u donjem desnom uglu ekrana, a od sledeće će godine poruke biti i veće.



Izveštaj za novembar 2019. jasno govori kako deo korisnika Microsoft-ove poruke nije shvatio ozbiljno. Koji je tačan razlog za to nije poznato, možda im oprema ne dopušta prelazak na noviji Windows jer za njihove uređaje nema drivera, možda im neki softver ne radi dobro pod desetkom ili je nešto treće u pitanju, to znaju samo oni. Ali bez obzira na to – Microsoft će od 15. januara 2020. krenuti sa novim krugom slanja poruka o kraju podrške za Windows 7.

Nove poruke neće biti lako ignorisati kao dosadašnje, jer će se ovog puta prikazivati preko celog ekrana. Poruku neće biti moguće ukloniti sa ekrana bez interakcije korisnika jednim od tri moguća načina - odabirom remind later, learn more ili don’t remind again opcije. Korisnici koji ni nakon tih upozorenja ne pređu na novije Windows kasnije se u slučaju virusnih problema neće moći pravdati kako nisu znali da im operativni sistem više ne prima bezbednbosne nadogradnje.

Inače, Microsoft je nakon izlaska Windows-a 10 dosta dugo nudio korisnicima da besplatno nadograde svoje sedmice i osmice na Windowse 10. Iako je ta ponuda odavno završila, Microsoft još uvek prećutno dopušta aktiviranje Windows 10 sa ključevima od Windows-a 7, 8 i 8.1. Tako da još uvek nije kasno za besplatnu nadogradnju. Microsoft-ov softver za skidanje ISO slike Windows-a 10 možete preuzeti ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.