Najsnažniji i najopremljeniji Mac Pro košta više od 50.000 USD


Apple je u utorak konačno omogućio narudžbinu novog Mac-a Pro. Podsetimo, Mac Pro je službeno predstavljen pola godine ranije na ovogodišnjem WWDC-u, a stigao je kao zamena za Mac Pro iz 2013.

Svako ko je imalo pratio događaje oko Apple-a u zadnjih desetak godina znao je da novi Mac Pro neće biti nimalo jeftin. Naime, svake godine pojavljuju se novi procesori koji sa sobom nose veći broj jezgara, nove grafičke kartice sa moćnijim grafičkim čipovima i sve većom količinom memorije, a da ne spominjemo kapacitetom sve veće i po performansama sve brže, ali i skuplje SSD-ove.

Kada sve navedeno u svoje ruke uzme Apple i upakuje u finalni proizvod – cene lete u nebo. Takav je slučaj i sa novim Mac-om Pro. Za osnovni model potrebno je izdvojiti 5.999 USD. Za tu cenu dobije se Xeon W procesor sa osam jezgri, 32 GB DDR4 EEC RAM-a, Radeon Pro 580X (8 GB), 256 GB SSD i Magic Mouse 2 i Magic tastatura.


Kako apetiti za snažnijim hardverom rastu tako se povećava i cena. Ako se zaigrate sa slaganjem sopstvene konfiguracije lako ćete u svega par klikova potrošiti i više od 50.000 USD. Ali zauzvrat dobićete (overkill) zver sa 28-jezgrenim Xeon-om, sa 1,5 TB RAM-a, dva Radeon Pro Vega II Duo (2x 32 GB HBM2) i 4 TB SSD-om. Izborom svega najboljeg od ponuđenog došli smo tako do cene od 52.348 USD. Navedeni iznos biće i veći ako Macu Pro dodamo i jedan (ili dva) Pro Display XDR ekran za koji je zavisno od modela potrebno izdvojiti 4.999 USD ili 5.999 USD, a za Pro Stand i dodatnih 999 USD. Za korisnike kojima nije potreban stalak, Apple je za sitnih 199 USD pripremio VESA adapter. Od dodatne opreme treba spomenuti i postolje za Mac Pro koji umesto standardnih nožica ima točkiće, a koji stoje 400 USD.



Marques Brownlee (MKBHD) zadnje je dve nedelje u tajnosti testirao srednje snažni Mac Pro (njegov je imao samo 384 GB RAM-a) u konfiguraciji sa dva Pro Display HDR monitora i došao je do zaključka kako je Apple dobro odradio posao, jer je novi Mac Pro osetno brži u obradi video materijala, video rezolucije 8K i dužine trajanja pet minuta eksportovao je za manje od pet minuta, dok je iMac-u Pro i MacBook-u Pro za isti video trebalo u proseku više od 11, odnosno 20 minuta. Stoga je jasno kome je Mac Pro namenjen – profesionalcima koji će ga otplatiti u dva, najviše tri poslovna dogovora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.