Narodna banka Litvanije izdaje digitalni novčić za kolekcionare


Narodna banka Litvanije izdaće prvi u svetu digitalni blockchain coin koji je namenjen kolekcionarima. U želji da obeleže 100. godišnjicu potpisivanja deklaracije o nezavisnosti (koja je, doduše, bila 2018. godine) litvanska jcentralna banka je odlučila, da umesto obične komemorativne kovanice, kolekcionarima dati priliku da kupe jedinstveni digitalni novčić.

Ova institucija ima iskustva sa izdavanjem digitalnih valuta i veruju kako je taj trend tek u začetku, pa žele biti da budu od predvodnika lansiranja blockchain valuta u svetu.

Osim što će LBCOIN biti lansiran u ograničenoj seriji od 24 hiljade coina na blockchainu, biće izdato 20 različitih verzija, pa će kolekcionari imati priliku da popunjavaju svoju kolekciju samo nekima ili pak celim setom. Kupovinom će se dodeljivati nasumični coini raspoređeni u šest kategorija, a tek kada neko skupi po jedan iz svake kategorije moći će ga zameniti za fizički, srebrni novčić.

Denominacija ovog novčića biće 19,18 evra (zbog spomenute 100. godišnjice), a isti će dolaziti u pravougaonom obliku sličnom kreditnim karticama. U Litvanskoj Narodnoj banci nadaju se da će ovaj potez digitalizacije kolekcionarskih novčića privući mlađe generacije numizmatici. Prodaja digitalnih kolekcionarskih tokena počinje u proleće 2020. godine.





Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.