Nokia predstavila Nokia 2.3 Android One telefon


Nokia je predstavila nosi pametni telefona iz serije 2. Radi se o telefonu naziva Nokia 2.3 koji se temelji na Android One platformi. Uređaj se odlikuje slabijim hardverskim specifikacijama, ali zato ima prihvatljivu cenu od oko 110 evra.

Kako bi cenu učinio što prihvatljivijom proizvođač je morao da napravo poneki kompromis. Na primer kućište telefona nije načinjeno od aluminijuma, već od plastike. Zatim tu je HD ekran, i manji broj kamera te manja količina memorije i data prostora.

Nokia 2.3 opremljena je sa 6,2-inčnim IPS LCD ekranom rezolucije 1.520 x 720 px. Ima 2 GB RAM-a i 32 GB data prostora. Srećom, data prostor moguće je i naknadno povećati, umetanjem memorijske kartice (microSD do 400 GB).

Što se kamera tiče, Nokia 2.3 ima ih tri. Jedna je tradicionalno smeštena sa prednje, a druge dve sa zadnje strane kućišta. Selfie kamera ima rezoluciju od 5 MP i otvor blende od f/2.4. Glavna kamera ima rezoluciju od 13 MP (f/2.2), a dubinska od 2 MP. Da bi noće snimke bile što bolje, proizvođač je sa zadnje strane dodao i jedan blic (LED).

Od tehnologija podržane su Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth (5.0), GPS i FM radio. Da bi slušanje radija bilo moguće potrebne su slušalice koje ujedno služe i kao antena, a za njihovo spajanje 3,5-milimetarski audio port – kojeg Nokia 2.3 ima. Kupcima su na raspolaganju tri boje kućišta – Cyan Green, Sand i Charcoal.

Nokiju 2.3 pokreće Mediatek-ov SoC – MT6761, ili jednostavnije Helio A22. Ovaj čip ima četiri jezgra (Cortex-A53) i brzinu od 2.0 GHz. Za grafički deo posla zadužena je grafika PowerVR GE8320. Energiju potrebnu za rad Nokia 2.3 crpi iz baterije kapaciteta 4.000 mAh. Zahvaljujući skromnijim specifikacija i potrošnja energije je manja. Prema navodima proizvođača, Nokia 2.3 sa jednim punjenjem može raditi i do dva dana. Kako je reč o jeftinijem telefonu, nema podršku za tehnologiju brzog punjenja.

Softversku stranu čini Android One platforma (Android 9.0 Pie). Shodno tome, operativni sistem je onakav kakvim ga je zamislio Google, bez naknadnih intervencija od strane Nokije. Zahvaljujući tome, nadogradnje će biti osigurane u naredne dve godine kada je u pitanju operativni sistem, te tri godine kada su u pitanju bezbednosne nadogradnje, a koje će stizati jednom mesečno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.