Procureli podaci 267 miliona korisnika Facebook-a


Privatni podaci više od 267 miliona korisnika Facebook-a osvanuli su ponovno na jednom hakerskom forumu. Prema tvrdnji stručnjaka za bezbednost Boba Diachenka i portala Comparitech baza podataka uključuje korisničke ID-eve, brojeve telefona i imena korisnika.

Procureli podaci su uploadovani na javni server dostupan svakome bez passworda ili bilo kakve metode autentifikacije.

Podaci su indeksirani 4. decembra ove godine, a 12. decembra svi su uploadovani na hakerski forum. Dva dana kasnije Diachenko je prijavio incident ISP-u koji upravlja IP adresom servera, a od 19. decembra baza više nije javno dostupna.

S obzirom da su brojne kopije data baze već preuzete i verovatno uploadovane na drugim mestima, Diachenko smatra kako postoji velika šansa za SMS napade na velikoj skali i phishing kampanje za koje je rizik možda i najveći.

U ovom trenutku još nije poznato kako su podaci procureli na internet, ali stručnjak za bezbednost veruje da su pokradeni sa Facebook developer API-a pre nego što je velika društvena mreža 2018. godine pokrenula verifikaciju brojeva telefona.

Prema njegovom mišljenju postoji mogućnost da je operacija vođena iz Vijetnama, ali to tek trebaju da dokažu buduće istrage.

Facebook kaže da već istražuje incident i priznaje kako postoji šansa da su informacije izvučene pre zadnjih bezbednosnih nadogradnji koje su implementirane u društvenu mrežu.

Korisnicima Facebook-a se preporučuje promena passworda i email adrese povezane sa nalogom. S obzirom da su izloženi i brojevi telefona, korisnici bi takođe trebali da obrate pažnju na SMS napade i prevare do kojih bi moglo doći u predstojećim mesecima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.