Recenzija: iPhone 11 Pro


Šta je “Pro” uređaj? Popularna šala u Apple krugovima glasi da je to sve što je dostupno u Space Grey boji i košta malo bogatstvo. Videli smo da Apple koristi Pro oznaku na velikom broju uređaja, obično prilično opravdano.

Mac Pro i iMac Pro koriste čipove serverskog ranga i ECC RAM memorije (između ostalih komponenti) da bi se razlikovali od Mac Mini i iMac uređaja. Macbook Pro, tradicionalno koristi brže čipove od MacBook Air-a. Prednosti iPad-a Pro počele su sa Apple-ovom olovkom i podrškom za Smart Keyboard.



Apple na svom sajtu naziva nove iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max "prvim iPhone-ima dovoljno snažnim da se zovu Pro". Na prvi pogled to se čini kao čudna tvrdnja, budući da iPhone 11 koristi isti čip - a referentni pokazatelji ukazuju na to da ima istu količinu RAM-a - kao i njegova skuplja braća.

Da, iPhone 11 i iPhone 11 Pro duo razlikuju se na značajne načine - najviše njihovi ekrani i trajanje baterije. Pro modeli imaju i dodatnu telefoto kameru sa zadnje strane - ali, da li su promene dovoljno značajne da opravdaju “Pro” u nazivu?

Specifikacija
- Ekran: 5.8 inča ekran, Super Retina XDR OLED, 1125 x 2436 pixela, 19.5:9 odnos, ~458 ppi gustoća, HDR10
- SoC: Apple A13 Bionic (7 nm+)
- CPU: Hexa-core (2x2.65 GHz Lightning + 4x1.8 GHz Thunder)
- GPU: Apple GPU (4-core graphics)
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 64/128/512 GB
- Povezivanje: LTE-A, WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, Lightning
- Kamera: 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.0, 52mm (telephoto), 1/3.4", 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optički zoom
12 MP, f/2.4, 13mm (ultrawide)
- Prednja kamera: 12 MP, f/2.2, 23mm (wide)
- Baterija: 3046 mAh
- Operativni sistem: iOS 13

Plus
- Najbolji uređaj u klasi
- Vrhunski hardver i odlične performanse
- Odlično trajanje baterije
- Sjajne kamere
- Noćni režim je odličan dodatak
- Redovna ažuriranja za iOS

Minus
- Skup
- 64 GB nije dovoljno za osnovni model
- Nema 3,5 mm audio jack


Dizajn i kućište

Hajde da se pozabavimo kamerama odmah na početku - izazvale su jako puno reakcija i ismevanja. Nazivali su ih raznim imenima i pravili razne mimove, ali nama je najdraže - ringle od šporeta i ostrva. Mnogi smatraju da ih nije baš prijatno gledati, ali stvar je prilično subjektiva. Nekome se sviđaju, nekome ne i na tome treba završiti priču. Tri oka kamere u paru sa TrueTone blicem i mikrofonom nalaze se u tek minimalno ispupčenom boksu.

Iako ne izgleda ružno kao kad smo prvi put videli nekoliko procurelih rendera, ili smo se možda samo navikli na ovaj prizor, sa sigurnošću možemo da kažemo da ovo nije Apple-ovo najbolje dizajnersko delo. Nemamo problema sa prisustvom ispupčine, ali ne možemo reći da smo ljubitelji rasporeda sočiva sa kojima je Apple krenuo.

Sasvim je moguće da su Apple-ovi inženjeri smatrali da je ovaj raspored neophodan da bi se postigle najbolje moguće performanse iz tri kamere - pomeranje bilo kog sočiva za čak milimetar zahteva podešavanje algoritama koji kombinuju podatke sa više senzora, što sve kompanije rade kao deo njihovog procesa razvoja - ali sigurni smo da bi želeli da vidimo neko estetski prijatnije rešenje. Svi smo se u prošlosti žalili zbog toga što je Apple stavljao izgled ispred funkcionalnosti, tako da je možda ovo samo njihov odgovor za sve te kritike.



Ako pogledate dalje od ostrva fotoaparata, iPhone 11 Pro uveliko liči na svog prethodnika, iPhone XS, samo što staklo na zadnjoj strani sada ima teksturu u vidu mat završnice. Ovo daje telefonu potpuno drugačiji izgled i osećaj na dodir, moramo priznati da nam se mnogo više sviđa.

Na naš test je stigla Midnight Green boja. Iako nam se na fotografijama nije preterano sviđala, uživo izgleda mnogo bolje. Štaviše, teško je razlikovati od Space Grey boje u većini slučajeva. Da bi videli tu tamno zelenu boju, potrebno je da telefon postavite na jako svetlo.

iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max su takođe dostupni u srebrnoj i zlatnoj boji, svaki sa odgovarajućim poliranim čeličnim okvirom ili trakom kako Apple voli da je naziva. Kao i iPhone 11, i "iPhone" brendiranje nedostaje na zadnjoj strani telefona, a logo je malo spušten u odnosu na starije modele. Rešetka na dnu iPhone 11 Pro modela je asimetrična (baš kao što je bila i na iPhone-u XS i iPhone XS Max), mada mnogi to neće ni primetiti.



Sa dimenzijom od 144 x 71.4 x 8.1 mm, iPhone 11 Pro je 0,4 mm viši, 0,5 mm širi i 0,4 mm deblji od iPhone-a XS, ali što je još važnije, ima težinu od 188g, što je 11g teže od prethodnika. To je mnogo kompaniju koja je tradicionalno opsednuta time što će sve sledeće generacije učiniti tanjim i lakšim. Činjenica da iPhone 11 Pro nudi mnogo bolji radni vek baterije od iPhone XS, o tome više kasnije, pokazatelj je da je veća težina iskorišćena za smeštanje veće baterije, što je još jedan znak da se Apple više ne boji da žrtvuje dizajn na bolju funkcionalnost.

Ukoliko se prebacujete sa iPhone XS-a, prilično brzo ćete se navići na dodatnu težinu. Ako želite još veći telefon, sa još boljom baterijom, možda će iPhone 11 Pro Max biti još bolji izbor.

iPhone 11 Pro ima IP68 sertifikat, sada može da opstane na dubini od 4 metra do 30 minuta, u poređenju sa dva metra na prethodniku. Imajte na umu da Apple-ova garancija, kao i većina drugih OEM proizvođača, ne pokriva oštećenja od tečnosti.

Ekran

iPhone 11 Pro ima 5,8 inčni Super Retina XDR OLED ekran rezolucije 1125 x 2436 piksela, iste veličine i ima isti broj piksela kao i na iPhone XS, ali ima nekoliko poboljšanja. Za početak, iPhone 11 Pro ekran ima povećanu svetlinu - 800 nita, u poređenju sa 625 nita na prethodniku. U stvari, ekran može da postigne još svetlije nivoe - do 1200 nita - kada gledate HDR10 ili Dolby Vision video zapise ili dok gledate HDR fotografije.

Zbog toga gledanje HDR sadržaja na iPhone 11 Pro predstavlja vizuelnu poslasticu, posebno u scenama sa zaista svetlim područijima pored tamnih senki.

iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max ne podržavaju 3D Touch, što označava kraj Apple-ovog eksperimenta sa ovom tehnologijom. iPhone XR je prvi novi telefon koji je isporučen bez 3D Touch-a, tehnologije koja je debitovala na iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefonima.

Baš kao i iPhone XR, većini 3D Touch funkcija još uvek se može pristupiti dugim pritiskom ili Haptic Touch, kako Apple to naziva. U tom smislu, iPhone XR je bio eksperiment da se vidi da li će nekome nedostajati 3D Touch, a odgovor je očigledno da neće.



Ekran i dalje ima veliki zub u kome je smeštena prednja kamera, zvučnik slušalice i gomila senzora. I dalje nam se ovaj zub ne sviđa i stavljamo ga pod manu kao i kod svih drugih uređaja koji ga imaju.

Prikaz na ekranu je zaista savršen. Boje, kontrast, svetlina i sve što možete da zamislite je na najvišem mogućem nivou. Ovo je, uz ekran iPhone-a 11 Pro Max, definitivno najbolji ekran ugrađen u smartphone trenutno na tržištu.


Hardver i performanse

Sva tri nova modela iPhone-a pokreće Apple-ov novi A13 Bionic SoC i, kako se i očekivalo, oni su prošli sve naše testove, sa rangiranjem ispred svih ostalih pametnih telefona. U stvari, najbliži konkurenti koje ima iPhone 11 trio u pogledu sirove snage su prošlogodišnji modeli iPhone-a, što vam govori sve što trebate da znate o Apple-ovim procesorima.

Ono što je nepromenjeno su opcije skladištenja: 64 GB, 256 GB i 512 GB. S obzirom na njihove relativno visoke cene, voleli bismo barem 128 GB prostora za skladištenje podataka sa osnovnom varijantom. To se valjda i očekuje od Pro modela.

Zaista, teško da ćete naći jači telefon od novih iPhone 11 Pro i Pro Max modela. I ne preterujemo, zaista je tako jer apsolutno sve što smo pokrenuli radilo je savršno, verujemo da će tako biti još duže vreme jer teško da će se pojaviti aplikacija ili igrica kojoj će zafaliti snage.

Kao i do sada, Face ID je dostupan za otključavanje vašeg telefona, a Apple ima verovatno najbržu i najpouzdaniju implementacija prepoznavanja lica tamo.

Povezivanje

iPhone 11 Pro preko Lightning porta povezuje se sa računarom, punjačem i slušalicama. Opet nemamo 3,5mm audio jack, a u prodajnom paketu ne dobijamo ni adapter koji bi omogućio povezivanje 3,5mm slušalica. Ovo nije novost, isto se desilo i prošle godine. Korisnici i recezenti su ovo iskritikovali, ali pogađate, Apple ništa nije uradio da to promeni.

Od ostalih vidova povezivanja, standardno su tu LTE, koji sada podržava gigabitne brzine ako to omogućava vaš operater, Bluetooth u verziji 5. Za navigaciju i precizno lociranje tu su A-GPS, GLONASS, GALILEO i QZSS. NFC je podržan, i dalje ograničen na Apple Pay.

Softver i interfejs

Trio iPhone 11 isporučuje sa iOS 13 direktno iz kutije, što donosi mnoštvo novih funkcija. Prvo se pojavljuje sistemski režim Dark Mode, koji - kada je uključen - prebacuje zadati prikaz iz crnog teksta i kontrola na beloj pozadini do belog teksta na crnoj pozadini. Sve sistemske aplikacije podržavaju Dark Mode, mada za neke aspekte bilo nam je potrebno vreme da se naviknemo.

Tradicionalno, Safari je koristio sivo popunjavanje adresne trake, kao i traku sa menijima i traku sa alatkama na dnu kako bi pokazao da ste u privatnom režimu. S Dark Modeom u iOS-u 13, međutim, samo je pozadina adresne trake promenjena u crnu, što nije tako lako uočiti kao ranije.

Dark Mode možete brzo uključiti ili isključiti preko prečice iz Control Center-a ili u podešavanjima, a promene se odražavaju odmah. Takođe možete zakazati tamni režim da se automatski pokrene tokom određenih sati. Programeri trećih strana mogu ponuditi alternativne šeme boja za svoje aplikacije kada je aktiviran Dark Mode.



Aplikacija Fotografije sada je napravljena na način da pomogne onima sa velikim bibliotekama da bolje pronađu i upravljaju svojim fotografijama. Kartica Fotografije unutar aplikacije sada je podeljena na godine, mesece, dane i sve fotografije, što olakšava brzi skok na odmor koji ste uzeli u junu prošle godine. Aplikacija sada takođe sadrži moćnije kontrole za uređivanje fotografijama i video zapisima nego ranije, što će profesionalci ceniti.

Primetno, dok uređujete Portretne snimke, sada možete da podesite položaj i intenzitet osvetljenja vašeg studija, što može biti prilično korisno ako znate šta radite. Novi efekat portretnog osvetljenja zvan High-Kei Light Mono daje vašim subjektima jednobojan izgled na beloj pozadini.

Podsetnici je još jedna aplikacija koja je u potpunosti preuređena i nudi vam više funkcija i detaljnije kontrole nego ranije. Nova aplikacija predstavlja četiri pametne liste na vrhu: Danas, Planirano, Označeno i Sve. Možete da dodate priloge svojim podsetnicima ili da kreirate nove vrste podsetnika koji se pojavljuju kada komunicirate sa određenom osobom, što može biti prilično korisno. Tu je i podrška za podvrste i grupisane liste.

Vredno je naglasiti da će vam prvo pokretanje Podsetnika na bilo kom uređaju na kome je instaliran iOS 13 biti zatraženo da nadogradite podsetnike i beleške sačuvane na iCloud-u. Ako prođete sa nadogradnjom, oni će postati nepristupačni na iOS uređajima koji rade na sistemima starijim od iOS 13, kao i na Mac računarima koji rade na bilo čemu osim macOS Catalina.

Poruke takođe dobijaju nekoliko novih funkcija, a najvažnija je uveliko poboljšana pretraga. Konačno možete da vidite više instanci pojma za pretragu u razgovoru, što popravlja glavnu bolnu tačku sa porukama. Aplikacija vam takođe omogućava da kontrolišete koje ime i fotografije ljudi vide uz odlazne iMessages poruke, pa čak i ko može da vidi ovo ime i fotografiju.

Zatim sledi par preko potrebnih poboljšanja na nivou sistema. Ugrađena tastatura konačno podržava povlačenje prstom, što vam omogućava da jednostavno prelazite prstom preko tastature za unos reči. Mi lično nismo obožavaoci ove metode unosa, ali znamo mnoge koji se kunu u nju. To takođe znači da vam nije potrebno da instalirate neku treću aplikaciju ili menjate tastaturu da biste koristili ovu funkciju.



iOS 13 takođe popravlja još jednu dugogodišnju smetnju - indikator jačine zvuka. Tako je, sada kad promenite jačinu zvuka dok gledate video, više nećete videti ogroman grafički indikator na sredini ekrana koji blokira sam video koji gledate. Umesto toga, videćete mnogo manju kontrolu sa strane video zapisa, što izgleda mnogo bolje. Aplikacije trećih strana, uključujući YouTube, uvele su sopstvena rešenja za rešavanje ovog problema, ali drago nam je što ćemo jednom zauvek imati rešenje na novou celog sistema.

iOS 13 donosi i mnoštvo drugih funkcija kao što su mogućnost priključivanja spoljnih uređaja na iOS uređaje, velika poboljšanja CarPlay-a i nova funkcija pod nazivom Sign in With Apple koja je dizajnirana za upotrebu trećih aplikacija i usluga istovremeno ograničavajući količinu informacija koje delite sa njima. Imajte na umu da, budući da iPhone i dalje koristi Lightning konektor, trebaće vam USB adapter da biste koristili većinu spoljnih uređaja.

Apple takođe prisiljava aplikacije da budu transparentnije u vezi sa korišćenjem podataka o lokaciji i ako koriste Bluetooth za bilo šta drugo osim za striming audio sadržaja. Ovo će se manifestovati za korisnike u obliku upita za dozvolu kada aplikacija pokuša da koristi ovu funkciju prvi put.

Imaćete priliku da aplikacijama jednokratno date pristup vašoj lokaciji, što je prikladno ako to trebate da uradite, recimo, tokom postupka registracije, ali želite da zaštitite svoje podatke o lokaciji kasnije. Aplikacije više neće moći da traže pozadinski pristup vašoj lokaciji prilikom prvog pokretanja. Međutim, ako ste već odobrili aplikaciji da koristi vašu lokaciju dok se koristi, može vas zatražiti da to prebacite na sledeći nivo tako što ćete tražiti pristup pozadinskoj lokaciji kada je to potrebno.

Ako poželite da aktivno koristite dva broja na svom iPhone-u (mada to trenutno nećete moći jer našo operateri za sada ne podržavaju eSIM), sa zadovoljstvom ćete primetiti da sada iOS 13 omogućava povezivanje oba broja sa vašim iMessage i FaceTime nalozima, uklanjajući ograničenja koja su ranije postojala.



Ipak smo naišli na neke bugove. Nakon snimanja ekrana na iPhone 11 Pro, nismo ga mogli odmah sačuvati u datoteke ili ga deliti pomoću Share Sheet-a. Umesto toga, morali smo se vratiti na početni ekran, vratiti se u Photos, a zatim pozvati Share Sheet. Verujemo da će ovo neka sledeća verzija sistema ispraviti.

Kamera

Podešavanje kamere na iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max identično je kao na iPhone-u 11, osim što imaju dodatni f / 2.0 senzor od 12 megapiksela uparen sa telefoto objektivom. To omogućava iPhone 11 Pro i Pro Max da ponude 2x optičko zumiranje, a istovremeno koristi i telefoto objektiv za Portret Mod. Tačno je, uz iPhone 11 Pro, Portret Mode je dostupan i na Telephoto i Širokougaonoj kameri - možete se lako prebacivati između ova dva preko switchera koji se prikazuje u donjem levom uglu.

U uslovima slabog osvetljenja performanse Telephoto kamere su nešto lošije od performansi kod široke kamere, ali znatno su bolje od performansi Ultra Wide-a. U svim ostalim aspektima, performanse kamere iPhone 11 Pro identične su performansama iPhone 11, tako da kupovinom jeftinijeg modela nećete biti zakinuti za mnogo stvari.

iPhone 11 modeli donose Apple-ovu sopstvenu implementaciju Night Mode-a, iako kompanija insistira da i dalje želi da snima fotografije koje predstavljaju stvari onakve kakve jesu i uhvatite “emociju” scene, zadržavajući originalne boje, i bez uništavanja osećaja za vreme i mesto.

Na osnovu snimaka koje smo snimili, Apple je sigurno postigao taj cilj, jer Night Mode daje odlične fotografije sa vrlo dobrom tačnošću boja, ali bez veštačkog osvetljavanja slike. Noćni režim na iPhoneu 11 daje slike koje su u ispred konkurencije u uslovima slabog osvetljenja, što je ogromno poboljšanje u odnosu na prethodne generacije iPhone-a, koji su često isporučivali tamne snimke u istim uslovima.

Aplikacija za kameru automatski aktivira noćni režim kada otkrije uslove slabog osvetljenja. To je označeno ikonom polumeseca u žutoj boji sa brojem, što je broj sekundi koje će vam trebati da držite telefon mirno jer otvoreni zatvarač pušta više svetla. Možete ili dodirnuti dugme zatvarača, a zatim gledati sekunde odbrojavaju dok se fotografija snima, ili dodirnite žutu ikonu meseca da biste je povećali ili smanjili ovaj put pre nego što pritisnete okidač. Smatramo da ovaj interfejs nudi bolje iskustvo od ostalih telefona koji traže da stojite mirno na neodređeno vreme dok snimaju, obrađuju i čuvaju sliku.

Većina noćnih snimaka koje smo snimili tražila je negde između dve i četiri sekunde, a onog trenutka kada smo ručno odredili devet sekundi nismo primetili nikakvo primetno poboljšanje, što ukazuje da je algoritam pronašao pristojan spoj između optimizacije za rezultate i praktičnost korisnika.

Fotografije uživo i blic nisu dostupni u noćnom režimu, što je i razumljivo. Noćni režim je takođe ograničen na široku kameru i nije dostupan sa Ultra širokim. Ako svetlost nije idealna, ali nije ni ekstremno slaba, ikona polumeseca pojaviće se u beloj boji i možete je dodirnuti da biste ručno omogućili noćni režim. Ovo je način na koji vam aplikacija omogućava snimanje sa noćnim režimom ili bez njega u uslovima gde bi moglo biti dovoljno svetla. Naravno, čak i pri izuzetno slabom osvetljenju možete isključiti noćni režim.

Da zaključimo, noćni režim je potencijalno najveći novi dodatak novim iPhone modelima i znatno poboljšava fotografisanje u uslovima slabijeg osvetljenja, što čini da iPhone postaje jedan od najboljih uređaja za fotografisanje u svim uslovima. Ultra široka kamera vam daje novu perspektivu, a telefoto objektiv na iPhone 11 Pro sa 2x optičkim zumom je zgodan alat kada želite da se približite radnji.

Sviđa nam se i način na koji je rešena integracija Ultra široke kamere u aplikaciju. Umesto da ima još jedno dugme za prelazak sa jedne kamere na drugu, kao što je to učinila većina proizvođača, Apple tretira Ultra Wide kameru kao “0,5x zumiranje”, u suštini omogućavajući vam da odvojite korak od trenutnog prikaza.

Prelaz u tražilu je gladak i trenutan, tako da ne shvatate da se prebacujete sa jedne fizičke kamere na drugu, a zapravo se oseća kao da ste ga upravo umanjili. Ako pritisnete i zadržite dugme 0,5x, prikazaće vam se kružni klizač koji se može koristiti za dalje zumiranje / smanjivanje trenutnog prikaza. Ako idete sa jedne strane oznake 1x na recimo 2x vrlo sporo, primetićete kako se aplikacija menja sa jedne kamere na drugu, ali većini korisnika to će se činiti kao jedan gladak prelaz.

Kada ste u 1x (podrazumevanom) režimu, trake na vrhu i dnu aplikacije za kameru postaju prozirne, sa prekrivanjem pogleda iz Ultra široke kamere iza njih, što vam omogućava pregled u realnom vremenu u odnosu na kadar koje snimaju druge kamere.

Postoji još jedna promena u aplikaciji kamere. Čak i ako ste u režimu za fotografije, dugim pritiskom na dugme za snimanje sada će početi da se snima, funkcija koju Apple zove QuickTake. Snimanje video zapisa zaustavlja se čim otpustite dugme, ili možete kliznuti udesno (ako je telefon uspravno orijentisan) da biste nastavili sa snimanjem. Ako se pitate da li je režim Burst nestao, odgovor je ne, ali sada morate da pritisnete dugme za snimanje i odmah kliznete nalevo da biste brzo snimili seriju snimaka.

Ultra široka kamera otvara mogućnosti snimanja zaista zanimljivih snimaka, a za razliku od našeg iskustva sa nekoliko drugih pametnih telefona, na ivicama slika nismo mogli da opazimo nikakva izobličenja. I široki i ultra široki senzori imaju istu rezoluciju, ali prvi se ponaša znatno bolje pri slabom osvetljenju.



Zahvaljujući novom sistemu kamera, Portret Mode na iPhone-u 11 sada radi sa kućnim ljubimcima, kao i objektima, što je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnji iPhone, gde je portretni režim radio samo sa ljudima. Međutim, naše iskustvo upotrebe portretnog načina sa objektima završilo je sa pomešanim rezultatima u pogledu detekcije ivica. Kao i do sada, iOS vam nudi veliku kontrolu u pogledu uređivanja efekata nakon što se klikne na sliku, a iOS 13 donosi dodatne kontrole kao i svetlosne efekte.

Takođe je poboljšana selfie kamera, sa novim senzorom od 12 megapiksela i objektivom koji ima šire vidno polje. Selfiji izgledaju dobro - a tu je i podrška za Portret Mod sa kontrolom dubine i šest svetlosnih efekata. Podrazumevano je selfie kamera postavljena za snimanje širokog kadra, ali možete dodirnuti dugme da biste snimili veći snimak. Prebacite telefon u landscape režim i telefon se automatski prebacuje u ovaj širi ugao za grupni selfie.

Prednja kamera sada podržava 4K pri 60fps kao i usporenje od 120fps - tužno nazvani “slofies”.

Snimanje video zapisa sa iPhone-om 11 Pro je sjajno, kao i uvek. Možete da snimate u 4K pri 60 sličica u sekundi sa širokom, zoom i sa ultra širokom kameram, ali optička stabilizacija slike je dostupna samo kod prve. Apple kaže da novi iPhone modeli imaju poboljšanu stabilizaciju koristeći podatke nekih piksela koji su izvan okvira, osim dodatnih računarskih poboljšanja. Prošireni dinamički raspon sada je podržan pri 4K 60 fps, što je poboljšanje u odnosu na 4K 30fps u prethodnoj generaciji.

Nova funkcija koja se zove audio zoom - koja nije ništa poput Samsung-ovog zum mikrofona - ima za cilj “uskladiti zvuk sa kadriranjem video zapisa”, što zvuči pomalo kao snimanje prostornog zvuka, posebno jer smo u našim video zapisima primetili da levi i desni audio kanal otprilike su odgovarali zvukovima koji dolaze sa leve i desne strane kadra.



Baterija

Apple obećava “najduži vek baterije u iPhone-u” sa iPhone 11 Pro i Pro Max uređajimai to sa dobrim razlogom. Iako možda deluje da je baterija mala zbog kapaciteta od svega 3046 mAh, pametni telefon radio je puna dva dana od srednje do velike upotrebe, što je kod nas uključivalo malo igranja, snimanja nekih video zapisa i fotografija, malo društvenih mreža i provere e-mailova. Dobili smo preko 18 sati reprodukcije u našem testu HD video prikaza, što je izuzetno dobro.

iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max konačno dolaze sa brzim punjačima u kutiji. Apple je prešao na Type-C punjač, što je dobra vest za one koji žele dopune svoj telefon na novijim MacBook laptopovima.

Punjač može da dopuni iPhone 11 Pro od nule do 50% za manje od 30 minuta i preko 80 procenta za 60 minuta, što nije tako brzo kao što to mogući mnogi današnji Android pametni telefoni, svako ubrzanje je dobrodošlo.



Potpuno punjenje trajalo je oko dva sata, a posumnjali smo da je to verovatno zbog nove opcije “Optimizovano punjenje baterije” iOS 13 - koje je podrazumevano uključeno, a koje izgleda da produžava vek trajanja baterije tako što će usporiti punjenje nakon što nivo baterije dostigne 80 procenata. U stvari, kada smo pokušali da napunimo telefon sa isključenim Optimizovanim punjenjem baterije, mogli smo da ga napunimo sa praznog na 100 procenata za oko sat ipo.

Bežično punjenje podržano je brzinama sličnim modelima iPhone-a prethodne generacije.

Utisak

Da li je iPhone 11 Pro vredan “Pro” nastavka ili ne, rasprava može da ide u nedogled. Mnogi će reći da jeste, isto tako mnogi da nije. Ipak, činjenica je da se radi o jednom od najboljih telefona danas, uz iPhone 11 Pro Max koji u proseku donosi malo veći ekran i veću bateriju.

Pored pomalo konzervativnog dizajna, borili smo se da pronađemo bilo kakve stvarne nedostatke na iPhone-om 11 Pro - ekran je odličan, isto se može reći i za performanse i trajanje baterije. Kamere, iako predmet ismevanja, oduševiće mobilne fotografe sjajnim opcijama. Apple je u paketu uključio čak i brzi punjač, tako da je sada sve idealno? Pa, i nije baš.

Kao što smo već spomenuli, voleli bismo da vidimo više prostora za skladištenje u osnovnoj varijanti - ipak je ovo “Pro” uređaj, tužno je da osnovni model ima 64 GB. Android telefoni nude brže bežično punjenje i punjače koji su mnogo brži od Apple-ovih, ali ovo je za Apple veliki korak napred.



iPhone 11 Pro kreće sa cenom od 158.500 dinara, što je realno, puno novca za telefon.
Skuplji je i od najskupljih Android uređaja trenutno. Mnogima je cena opravdana, mnogima nije - stvar je lične dubine džepa i mogućnosti svakog pojedinca.

Ukoliko zaista volite Apple-ove proizvode, želite iOS koji je stabilniji i bezbedniji od Android-a, verujemo da vam neće biti teško da izdvojite ovu količinu novca. U svakom slučaju, cena će padati, biće i raznih prazničnih popusta pa je možda rešenje i da sačekate.

iPhone 11 Pro definitivno nudi najbolje od svega što je trenutno na tržištu. Iako ga nismo testirali, iPhone 11 Pro Max trebao bi da ponudi gotovo potpuno isto iskustvo kao Pro u svim segmentima, osim veka trajanja baterije i ekrana koji je veći. Ukoliko volite veće telefone, možda će iPhone 11 Pro Max biti bolje rešenje za vas, naravno, ukoliko ste spremni da malo više platite.

Uređaj na test ustupio: iSTYLE Apple Premium Reseller

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Za te pare kupim tri odlična Xiaomi telefona


  2. Bosko kaže,

    Bravo za recenziju!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.