U trećem kvartalu dobit u mobilnoj industriji je pala, ali Apple i dalje drži većinu


U trećem kvartalu 2019. godine dobit u mobilnoj industriji iznosila je 12 milijardi dolara, što je 11% manje nego u istom razdoblju godinu ranije, računica je koju su objavili analitičari iz Counterpointa.

Razlog pada dobiti su veći udeo jefitnijih i uređaja srednje klase u isporukama, uz istovremeno produživanje životnog veka flagship uređaja. Apple je zadržao većinu dobiti u industriji, tačnije 66%, a Counterpoint očekuje povećanje tog postotka u 4. kvartalu. Samsung i Huawei zabeležili su rast dobiti na godišnjem nivou, ali njihov udeo u ukupnoj dobiti daleko je manji od Apple-ovog.



Samsung je drugi sa 17% udela, dok je Huawei treći sa oko 10% udela. Ako to preračunamo u brojke, ispada da je u 3. kvartalu od 12 milijardi dolara dobiti od prodaje svih smartfona Apple-u pripalo oko 8 milijardi dolara, Samsung-u 2 milijarde, a Huawei-ju oko milijarda dolara. Svima ostalima preostala milijarda.

U narednim kvartalima Counterpoint očekuje da će 5G uređaji povećati prihoda proizvođača smartfona, ali jednako tako će rasti i troškovi proizvodnje pa nije izvesno da će se ukupna dobit u industriji smartfona povećati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.