Ustavni sud Turske protiv Erdoganove zabrane Wikipedie


Ustavni sud Turske odlučio je u četvrtak 26. decembra sa šest od deset glasova za da vladina trajna zabrana Wikipedie krši slobodu izražavanja u toj zemlji te je naložio da se ta online enciklopedija opet stavi na raspolaganje turskim korisnicima.

Wikipedia je u Turskoj zabranjena još u aprilu 2017. godine, Ankari je smetalo što je u Wikipedii bilo navoda da je turska država podržavala terorističke organizacije, uključujući takozvanu Islamsku državu i Al-Qaidu. Vlada u Ankari je usvojila zakon pre tri godine koji joj omogućava blokiranje web stranica za koje smatra da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Wikipedia je odbilo zahtev Ankare za uklanjanje spornih sadržaja nazivajući to cenzurom.

"Pridružujemo se turskom narodu i milionima čitalava i volontera koji se oslanjaju na Wikipediju širom sveta, kako bi pozdravili ovo važno priznanje za univerzalni pristup znanju", reagirali su iz Fondacije Wikimedia, neprofitna organizacija koja upravlja Wikipediom

"Zakonitost zabrane pristupa razmatra Evropski sud za ljudska prava. Taj slučaj je sudu u Strasbourgu došao u maju 2019. godine, a Sud mu je dodelio prioritetni status.

Inače, Wikipedia je jedan od najznačajnijih izvora informacija u svetu. Čita se 6.000 puta svake sekunde, a članke svakodnevno uređuje, poboljšava i raspravljanjima zajednica sa više od 250 000 volontera iz celog sveta. Više od 85 posto tih članaka nalazi se na jezicima koji nisu engleski, što uključuje i više od 300.000 članaka turske Wikipedie, koje su volonteri na turskom jeziku napisali za ljude koji govore turski jezik.

Od nedavno je Wikipediu blokirala i Kina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.