Airbnb ima tehnologiju za proveru pouzdanosti gostiju koji iznajmljuju objekte


U patentu koji je nedavno javno objavljen, a naziva se "Određivanje pouzdanosti i kompatibilnosti osoba" američki servis Airbnb opisao je metode za automatsko proveravanje osobina njihovih korisnika. Pre svega tu se misli na osobe koje putem Airbnb-a traže smeštaj, što znači da bi na kraju mogle da dođu u dom svojih domaćina ili u objekte koje ovi iznajmljuju.

Takve osobe pre svega trebaju da budu od poverenja. Ali, kako se radi o potpunim strancima, možda i sa drugog kraja sveta, teško ih je unapred proveriti – pa se ova kompanija okrenula veštačkoj inteligenciji.

Automatizovani sistem opisan u patentu koristi se svim dostupnim dokumentima o klijentu, kao što su podaci sa Interneta i društvenih mreža, kako bi odredio načine njegovog ponašanja i osobine ličnosti, tj. stvorio njegov lični profil. Cilj je predvideti hoće li neki budući gost u smeštaju biti problematičan, pa ako sistem proceni da neko ima osobine neurotične osobe, doticaja sa zločinima, iskazuje narcizam, makijavelizam ili bilo kakve naznake psihopatskog ponašanja, biće označen kao nepouzdan.

Drugi pokazatelji potencijalno problematičnih osoba su lažni profili na društvenim mrežama i veze sa njima, praćenje raznih stranica koje promovišu govor mržnje, te objave koje se dovode u vezu sa korišćenjem alkohola, droga, ili prostitucijom. U slučaju da nekoga ovaj sistem ovako proglasi sumnjivim trebao bi domaćinu dojaviti da je reč o "nekompatibilnom" gostu.

Iz Airbnb-a su potvrdili da imaju ovakvu tehnologiju, ali nisu se izjasnili o tome koriste li je i u kolikoj meri.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.