Apple protiv evropske regulative za jedinstvene punjače telefona


Zastupnici Evropskog parlamenta žele izaći u susret potrošačima i smanjiti elektronski otpad kroz uvođenje jedinstvenog punjača za sve mobilne uređaje. To je objavljeno prošle nedelje, kada su iz EP službeno zatražili i predloge Evropske komisije za provođenje tog plana. Jedinstveni punjač za mobilne telefone, tablete, e-čitače, pametne kamere i nosive elektroničke uređaje trebao bi biti USB-C, a cilj je smanjenje elekntronskog otpada i troškova, te poboljšanje bezbednosti i interoperabilnosti punjača.

Prema istraživanju iz 2014. broj različitih punjača za mobilne telefone smanjen je sa 30 u 2009. na tek tri (USB-C, Micro USB i Lightning). Uprkos tome, kod kupovine novog uređaja novi punjač automatski se dobija sa uređajem, što dovodi do generisanja novog otpada. Kao jedan od najprozvanijih ovom se slučaju našao Apple koji uporno odbija Lightning priključak zameniti onim tipa USB-C, a sada su nešto detaljnije pojasnili svoje viđenje.

Apple je svoj Lightning standard za priključke uveo 2012. godine i od tada su, kažu, isporučili preko milijardu sa njime kompatibilnih uređaja i milione dodataka. Uvođenje nove evropske regulative koja bi ih prisilila na odbacivanje Lightning-a dovelo bi do stvaranja novog elektroničkog otpada jer bi njihovi korisnici bili primorani nabavljati nove kabele, umesto da sa svim uređajima koriste postojeće.

Napominju da Apple već ima USB-C punjač koji je kompatibilan sa svim iPhone-ima i iPad-ima, a uređaji se na njega spajaju putem USB-C–na–Lightning kabela. Iz ove kompanije takođe smatraju da dodatne regulative nisu potrebne jer industrija ionako već sama od sebe kreće prema standardu USB-C, bilo ugradnjom priključaka ili putem kablovskih adaptera. Dodatno zakonsko ograničenje priključaka na mobilnim uređajima gušilo bi inovativnost i tehnološki napredak i naštetilo brojnim kupcima kao i gospodarstvu Evrope, poručuju iz Apple-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.