Avast i AVG proizvodi prikupljali podatke korisnika i prodavali informacije


Kada instalirate neki bezbednosni alat poput antivirusa, pre svega se želite osigurati od malicioznih napasti, ali i zaštiti svoju privatnost. Međutim, ako ste koristili Avast i AVG proizvode, možda ste otkrili neke svoje osetljive informacije.

Kako prenosi The Verge, prema izveštajima zajedničkog istraživanja Motherboard i PCMag magazina, anitivirusni alat Avast, koji je u vlasništvu AVG softvera, pratio je aktivnosti njegovih korisnika na Internetu i sve to detaljno beležio. Praćeni su podaci o tome šta su korisnici posećivali i gde su kliknuli, od LinkedIn stranica, Amazon kupovine, pa sve do PornHub sajta. Sve te informacije, Avast je posredstvom Jumpshot kompanije koja je takođe u njihovom vlasništvu, prodavao svojim klijentima. U svoju odbranu, iz Avast-a su izjavili da se podaci ne mogu pratiti prema svakom korisniku pojedinačno, što je svakako skeptično. Za sada ostaje da se vidi da li je AVG na neki način dobio odobrenje korisnika kroz prava o “deljenju podataka“, ili su ipak to napravili na svoju ruku.

Bilo kako bilo, ovo je samo još jedan od pokazatelja kako se na Internetu ne sme verovati nikome, čak i kompanijama koje plaćate i očekujete da vas zaštite.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.