Facebook će i dalje dozvoljavati političarima da lažu u oglasima


Sjedinjene Američke Države pripremaju se za predsedničke izbore koji će se održati u novembru ove godine. S obzirom na to koliko su digitalne platforme bile značajne u izborima 2016. godine, i kako su propagirale lažne vesti i druge sadržaje kojima se manipulisalo glasačima, sve su oči uperene u društvene mreže i medije, i ono što će oni učiniti kako bi se slična situacija ovoga puta sprečila.

Twitter je tako nedavno zabranio apsolutno svaki oblik političkog oglašavanja, a Google je ograničio granulaciju kod ciljanih političkih oglasa i onemogućio vrlo precizno plasiranje istih određenim grupama ljudi. Facebook sada objavljuje kako će povećati transparentnost i omogućiti korisnicima više kontrole nad oglasima koji im se prikazuju.

Ali, ono što je bilo glavno pitanje – objava lažnih vesti – političare i dalje neće tangirati. Oni će i dalje smeti da u svojim oglasima na Facebook-u lažu, a društvena će mreža njihove oglase prihvatati bez obzira govori li se u njima istina ili ne.

Fact-checkeri koji već proveravaju istinitost objava i vesti na Facebook-u neće to isto raditi i za političke oglase. Isto tako onima koji plaćaju te oglase biće dozvoljeno ciljati grupe korisnika kako god zažele. Facebook smatra da privatne kompanije ne bi smele da utiču na izborne procese pa su stoga zauzeli stav u kojem će se najmanje mešati u političku komunikaciju.

Kad je reč o istinitosti oglasa, kažu kako se pouzdaju u zakonodavstvo SAD-a, Evropske unije i drugih država da regulišu ta pitanja. Jedino što će oni preduzimati jeste provera da se u oglasima ne koristi govor mržnje, zastrašivanja ili drugi maliciozni sadržaji koji su u suprotnosti sa njihovim pravilima. Laži će, pak, ostati dozvoljene, pa ko voli – nek' izvoli, Facebook će mu bez problema uzeti novac za propagiranje istih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.