IDC: Raste tržište polovnih pametnih telefona


IDC razlikuje dve kategorije polovnih uređaja, onih koji su korišćeni i potom prodati te onih službeno obrađenih te ponovno službeno puštenih u prodaju bez privatnih subjekata (takozvani refurbished uređaji).

Tokom 2019. godine isporuke polovnih pametnih telefona (definisanih prema spomenutim IDC-ovim kriterijima) rasle su za 17,6% na godišnjem nivou te je isporučeno ukupno 206,7 miliona polovnih uređaja. Godinu pre isporučeno je 175,8 miliona polovnih uređaja.

Do 2023. godine isporuke polovnih uređaja trebale bi doseći brojku od 332,9 miliona primeraka, sa godišnjim CAGR rastom od 13,6%. Prema IDC-u severnoameričko tržište će 2023. godine imati udeo od 26,2% u ukupnim globalnim isporukama polovnih pametnih telefona.

Rast tržišta može se pripisati ceni polovnih uređaja u odnosu na nove (posebno kada kupac cilja na uređaje iz više klase gde najnoviji modeli svake godine imaju sve višu cenu pa će se radije okrenuti nešto starijim ali ne puno slabijim modelima, dok je entry-level ponuda polovnih uređaja rezervisana za korisnike sa izrazito limitiranim budžetom).

Drugi faktor je trenutni proces prelaska s 4G na 5G mreže pri čemu se misli na velik broj zaljubljenika u tehnologiju koji će požeeti da proda svoje kvalitetne 4G pametne telefone kako bi kupili nove modele sa podrškom za 5G mreže.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.