Iranski hakeri napali SAD


Američko Ministarstvo za državnu bezbednost (The US Department of Homeland Security DHS) nadzire hakovanje vladine web stranice, što je možda izvedeno kao odgovor na američki bespilotni udar, koji je u petak (3. januara) na aerodromu Bagdad ubio iranskog vojnog zapovednika Qassima Suleimanija.

Tokom vikenda hakeri su uredili web stranicu američkog Federalnog programa biblioteke (US Federal Depository Library Program FDLP), s tim što je portparolkinja Agencije za cyber bezbednost i bezbednost i infrastrukture Sara Sendek rekla da je "proiransko, protivameričko slanje poruka."

Na slici koja je postavljena prikazuje se predsednik Donalda Trump koji krvari iz usta, dok ga je pojedinac pogodio u odeću Islamske revolucionarne garde.

Sliku je popratila poruka u kojoj se tvrdi da je uništavanje izvela Islamska Republika Iran, te da je mesto FDLP “hakovala iranska grupa za cyber sigurnost HackerS.”

“Mučeništvo je bilo (Suleimanijevo) … nagrada za godine nepogrešivih napora”, tekst je na slici. “Svojim odlaskom i Božjom snagom njegov rad i put neće prestati, a teška osveta čeka one zločince koji su prljavom rukama mazili krvlju i krvlju ostalih mučenika.”

U tekstu se takođe tvrdi da je to samo mali primer cyber sposobnosti Irana, u prividnom upozorenju o predstojećim stvarima.

U međuvremenu, DHS je izdao upozorenja o verovatnosti cyber napada na SAD nakon ciljanog ubistva Suleimanija, za koji je Teheran obećao “snažnu osvetu”.

Upozorenje Nacionalnog savetodavnog sistema za terorizam (National Terrorism Advisory System NTAS) objavljeno u subotu glasilo je da “Iran održava snažan cyber program i može izvršavati cyber napade protiv Sjedinjenih Država.”

“Iran je u najmanju ruku sposoban da izvede napade sa privremenim razornim učincima na kritičnu infrastrukturu u Sjedinjenim Državama”, dodaje se u saopštenju.

Međutim, DHS-ov Sendek oklijevao je da iranskim vlastima dodeli cyber napad za vikend, rekavši da, do sada, "nema potvrde da je ovo bila akcija iranskih državnih sponzora".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.