Iznenađujeće puno korisnika Interneta surfuje dark webom


Dark web, "tamna strana weba", odnosno anonimna Tor mreža osmišljena je kako bi se saobraćaj na njemu učinio bezbednijim, kriptovanim i otežao praćenje korisnika. Na Dark web pristupa se putem browsera Tor. Iako je javnosti najpoznatiji po ilegalnim aktivnostima koje se putem njega dogovaraju, kao što su prodaja oružija, droga ili ukradenih kreditnih kartica, Dark web je i mesto na kojem se može sasvim legalno surfovati, pa čak i pristupati Facebook-u.

Podaci iz istraživanja koje je objavila kuća PreciseSecurity.com pokazuju kako je oko jedne trećine korisnika Interneta u svetu u proteklih godinu dana barem jednom posetilo neku od stranica na Tor mreži. Njih 26% u Severnoj Americi to čini svakodnevno, što je jedan od najzanimljivijih rezultata ovog istraživanja.

Na područiju Evrope, dark webom se svakodnevno služi 17% ispitanika. 11% Evropljana kaže kako se na tamni web spaja jednom nedeljno. Značajan udeo čestih korisnika dark weba zabeležen je i u Latinskoj Americi te BRICS zemljama (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

Oko polovine ispitanika u celom svetu izjavilo je kako se ne spaja na dark web, jednostavno iz razloga što ne znaju kako to da urade. 45% ljudi reklo je da za dark webom nemaju potrebe.

Oni, pak, koji se spajaju na dark web kao glavni su razlog za to najčešće istaknuli želju za anonimnim surfovanjem. Osim toga, među vodeće motivatore za skrivanje na tamnom webu korisnici navode pristup sadržajima koji im nisu dostupni u njihovim zemljama, zaštitu sopstvene privatnosti od internet kompanija i vlada, kao i zaobilaženje cenzura.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.