Lažni oglasi za poslove kradu lične podatke i novac


Lažni oglasi za zapošljavanje u kojima vam se nude fantastične plate za malo rada nisu nova stvar i sigurno ste se s njima susreli već više puta. Američki FBI upozorava da je lažno oglašavanje poslova u porastu i beleži se sve veći broj žrtava takvih prevara. Za razliku od onih oglasa koje ste pre mogli videti i koji su vam na prvi pogled izazivali veliku sumnju, sada su se cyber kriminalci malo unapredili kreiranjem lažnih web stranica kompanija poslodavaca koje izgledaju identično kao originalne stranice, a čak su im i imena domena vrlo slična. Nakon toga na njima postavljaju oglase za poslove te širom interneta objavljuju oglase i postove kako bi privukli žrtve.

Kada se neko prijavi za neko radno mesto na lažnu službenu stranicu neke poznate kompanije, kontaktiraju ga mailom i dogovaraju poziv na razgovor za posao, a "usput" traže lične podatke, kopije raznih dokumenata, brojeve socijalnog osiguranja, podatke s kreditnih kartica, bankovnih računa i druge informacije.

Osim toga neki muljatori od žrtava direktno traže uplatu određenih svota novca za troškove provere podataka, stručno usavršavanje, kurseve i druge stvari koje trebaju obaviti kako bi "sigurno" dobili posao. Naravno, kada kriminalci dobiju uplatu više se ne javljaju svojim žrtvama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.