Otkriven opasan bezbednosni propust u aplikaciji TikTok


Nakon što su Instagram i Snapchat mladima praktično zamenili Facebook, u poslednje vreme među tinejdžerima (ali i još mlađom decom) sve je popularniji kineski TikTok. Kineska društvena mreža korisnicima omogućava deljenje i uređivanje kratkih video zapisa sa pratiteljima i koriste je stotine miliona ljudi svakog meseca. Zanimljivo, američka mornarica nedavno je svojim zaposlenima zabranila njeno korišćenje na svojim uređajima zbog pretnje cyber bezbednosti.

Iz bezbednosne kompanije Check Point objavili su kako je TikTok zaista imao velikih bezbednosnih problema te su zbog propusta u aplikaciji korisnici bili ranjivi na hakerske napade. Stručnjaci iz Check Pointa nisu pronašli jedan, već više softverskih propusta koji su hakerima "otvorili vrata" velikom broju napada koje su mogli pokrenuti nakon što su korisnicima poslali poruku sa malicioznim linkom.

Iskorišćavanjem propusta hakeri su mogli da objave sadržaj u ime korisnika koje su hakovali, mogli su privatne video zapise napraviti javnim, brisati video zapise i pristupiti ličnim informacijama poput adresa, rođendana i slično.

Dobra vest je da su iz Check Point-a prvo kontaktirali TikTok, pa je ta kompanija još prošlog meseca rešila navedene bezbednosne probleme. Još je jedna dobra vest to što iz TikTok-a kažu da nema nikakvih indikacija da su hakeri iskoristili otkrivene ranjivosti. Portparol kompanije još je jednom podstakao sve bezbednosne istraživače da traže i prijavljuju im bezbednosne propuste kako bi TikTok bio još bezbedniji.

U Check Point-u smatraju kako je, osim zbog velikog broja korisnika, TikTok zanimljiv hakerima i zbog činjenice što su korisnici te društvene mreže velikim delom deca i tinejdžeri koji često nisu ni svesni da ih je neko hakovao ili da se putem njihovih profila širi maliciozni softver. Takođe, podaci koje hakeri prikupe mogu se iskoristiti za nove napade.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.