Recenzija: Nokia 6.2


Nokia 6.2 je simpatični budžet pametni telefon koji nudi veoma dobar ekran i čak tri kamere na poleđini. Ovakav telefon zahtevaće od svojih korisnika dosta kompromisa, jer nije sjajan na svim poljima, ali za svoju cenu pruža sasvim dovoljno.

Namenjen je pre svega osobama sa plićim džepom koji žele elegantan dizajn i veliki ekran, a ne fokusiraju se toliko na snagu.

Specifikacije
- Ekran: 6.3 inča ekran, IPS LCD, 1080 x 2280 pixela, ~400 ppi gustoća, HDR10, Always-on display
- SoC: Qualcomm Snapdragon 636 (14 nm)
- CPU: Octa-core (4x1.8 GHz Kryo 260 Gold & 4x1.6 GHz Kryo 260 Silver)
- GPU: Adreno 509
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 64 GB
- Povezivanje: LTE, WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB 2.0, 3,5 mm audio, FM radio
- Kamera: 16 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1.0µm, PDAF
8 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/4.0", 1.12µm
5 MP, f/2.4, 1/5.0", 1.12µm, depth sensor
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.0, 1/4", 1.12µm
- Baterija: 3.500 mAh
- Operativni sistem: Android 9

Plus
- Odličan dizajn
- Veliki kvalitetni ekran
- Dobra glavna kamera
- Čist Android, redovna ažuriranja

Minus
- Osrednje performanse
- Širokougaona kamera nije sjajna
- Prednja kamera nije sjajna
- Sporo punjenje


Dizajn i kućište

Nokia 6.2 se može pohvaliti relativno standardnim izgledom telefona, a prednja i zadnja strana su prekriveni Gorilla Glass staklom dok je okvir od polimera, materijala koji je dvostruko tvrđi od polikarbonata i upola lakši od aluminijuma.

Uređaj ima snažan i izdržljiv okvir koji i ostavlja premium utisak u ruci, posebno ako uzmete u obzir njegovu cenu.

Nokia 6.2 dolazi u dve boje - sjajnoj crnoj i ledeno beloj. Poleđina je pravi magnet za otiske prstiju, crna nijansa ističe svaki dodir. Ako ne koristite maskicu sa Nokia 6.2, moraćete redovno da ga brišete kako bi izgledao lepo.

Jedna od bitnijih karakteristika dizajna na telefonu je ostrvo u kome su smeštene zadnje kamere. Na njemu se nalaze tri kamere i blic, vidljiva je izbočina koja podseća na izgled Lumia 1020 telefona.

Odmah ispod izbočine kamere nalazi se skener otiska prsta koji vam lepo pada pod kažiprst kada se drži u ruci, što ga čini lakim za udaranje. Sam čitač otisaka je prilično brz i precizan.



Primetili smo da je 6.2 dobro ležao u ruci tokom našeg testiranja i ukoliko imate veće šake možete ga koristiti jednom rukom - mada će oni sa manjim dlanovima verovatno trebati da koriste obe ruke kako bi mogli da dođu do svih uglova ekrana.

Tipke za uključivanje i kontrolu jačine zvuka nalaze se na mestu koje je lako pristupiti sa desne strane telefona. Sa leve strane dobijate još jedan taster koji je programiran za pokretanje Google Assistant-a, ali to možete promeniti u podešavanjima, pa možete pokrenuti aplikaciju po vašem izboru.

Ekran

Dominantna karakteristika na prednjoj strani Nokije 6.2 je veliki, 6,3-inčni ekran.

Кoristi LCD panel koji ima slabije boje OLED panela, ali Nokia 6.2 dolazi sa PureDisplay tehnologijom koja poboljšava boju i živahnost ekrana.

Ekran izgleda dobro, a dolazi i sa još jednom značajnom funkcijom - automatskim povećanjem u realnom vremenu sa SDR na HDR za koje HMD tvrdi da povećava tonalitet 64 puta.



Šta to znači za vas? Bolja svetlina i kontrast prilikom reprodukcije video zapisa i tokom igranja, pružajući vam jasnu sliku na ekranu.

Takođe, na ekranu se nalazi i mali otvor za vodenu kapljicu na vrhu ekrana u kome se nalazi prednja kamera, dok se ispod ekrana nalazi mali okvir.

Hardver i performanse

Uz Snapdragon 636 čipset i 4 GB RAM-a, dovoljno je snage ispod haube da neometano radi Android, a trebalo bi da bude u mogućnosti da pokrene većinu aplikacija bez previše problema.

Verzija dostupna u Srbiji ima 64 GB prostora za skladištenje (mada postoji verzija sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije) je sasvim dovoljna, a možete je proširiti i microSD karticom.



Za igranje, Adreno 509 GPU može da pruži dovoljno glatko iskustvo sa većinom igara, ali daleko je od savršenog.

Takođe, moguće je da ćete neke igrice morati da igrate na najnižim podešavanjima da bi uopšte bile igrive, ali sve je to u skladu sa cenom.

Softver i interfejs

Nokia 6.2, kao i svi trenutni pametni telefoni brenda Nokia, deo je Google-ovog programa Android One, koji vam nudi gotovo dostupnu verziju Android operativnog sistema i garantuje vam dve godine glavnih ažuriranja i tri godine bezbednosnih zakrpa.

To znači da je Nokia 6.2 dobro pripremljena za budućnost u godinama koje dolaze, a HMD Global trenutno je najbrži proizvođač kada je u pitanju uvođenje novog Android softvera u celokupnu flotu. Nokia 6.2 će uskoro dobiti Android 10 nadogradnju.

Naravno, ima i nedostataka, a njih ćete primetiti ako prelazite sa uređaja recimo Samsung-a i Huawei-ja koji su osmislili neke praktične gestove i poboljšanja kojih ovde nema, ili se izvode na drugačiji način.

Uvek smo voleli čist Android, pa je to tako i sada. Nervira nas što Google search bar ne možete pomeriti sa početne strane i ovo je jedan od onih idiotluka sa nametanjem stvari kakav ima Apple. Takođe, topla preporuka je da isključite prikaz vesti sa na levom Google panelu da ne bi dobili bolest mozga izazvanu naslovima tabloidnih portala.

Od ostalih stvari, usudili smo se da isprobamo srpski prevod koji je i dalje smešan. Pored čudnih prevoda poput "digitalno blagostanje", nekih opcija koje nemaju prevod, desilo se i da u softveru kamere sve bude na ćirilici, sem natpisa "Video-snimak" koji je na latinici. Oh, dragi Google, deca u prvom razredu osnovne uče da ne mešaju dva pisma. Topla preporuka je da, ako znate engleski, njega i koristite na uređaju.

Povezivanje

Za povezivanje Nokia 6.2 ima pouzdan Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0 i NFC za beskontaktno plaćanje. USB konektor je tipa C, ali samo sa 2.0 brzinama.

Za audiofile postoje dobre vesti, jer se na gornjoj ivici Nokia 6.2 nalazi 3,5-milimetarski priključak za slušalice, dok na dnu slušalice dobijate USB-C priključak za punjenje.

Zvuk Nokia 6.2 je dovoljno glasan. Zvuku nedostaje topline i ima manje nagoveštaje reverbacije prema njemu. Ali dovoljno je čist na maksimalnoj jačini za pristojno slušanje kada nemate slušalice ili neki bolji zvučnik.

Kamera

Nokia 6.2 postavljen je kao veoma pristupačan telefon, ali ne štedi na kamerama, pa tako dolazi sa čak tri senzora na zadnjoj strani.

Glavni senzor ima 16MP, f / 1.8 za koji smo primetili da je sposoban da uhvati dobar nivo detalja u pejzažnim slikama sa jakim bojama.

Sledi 8MP širokougaona kamera od 8MP, f / 2.2 sa vidnim poljem od 118 stepeni. To vam omogućava da uklopite više stvari iz okruženja u kadar, ali detalji nisu toliko izraženi, a sama živost je mnogo niža u poređenju s glavnom kamerom.

Na kraju, senzor dubine od 5MP upotpunjava trio i pruža portrete sa bokeh efektom, gde je pozadina predmeta zamućena. Možete da podesite nivo zamućenja pozadine u realnom vremenu, a imate mogućnost tri različita efekta zamućenja koji vam omogućavaju da precizno podesite snimak.

Postoji još jedan značajan dodatak aplikaciji za kameru u Nokiji 6.2, a to je namenski noćni režim. Automatski će vam predložiti da ga koristite kada budete u uslovima slabog osvetljenja. Ne očekujte da je sjajan kao na skupljim telefonima, ali će biti skroz upotrebljiv

Prednja kamera od 8MP nije izvanredna. Fotografije su dosta menake i isprane od detalja, često i sa ispranim bojama na koži, tako da nema puno života na selfijima. Nokia 6.2 ne deluje kao dobra opcija ako ćete mnogo koristiti selfie kameru.



Glavna kamera može snimati video rezoluciju 4K, što izgleda u redu. Izgleda više kao pristojni snimak rezolucije 1080p, nego kao 4K snimak visoke rezolucije, ali podnošljiv je i pokazuje prijatne boje. Takođe možete snimiti video rezolucije 1080p sa ultra širokougaonom kamerom, ali ovaj nije previše upotrebljiv zbog nedovoljnih detalja.

Takođe, ne sviđa nam se softversko ograničenje gde ako video počnete na primer glavnom kamerom, ne možete se u toku snimanja prebaciti na širokougaonu, što maltene svi ostali proizvođači nude.

Noćni snimci su poresečni za ovaj cenovni rang i ne nude ništa specijalno. Štaviše, u nekim situacijama noću bi pomislili da je snimljeno dosta jeftinijim telefonom.

Kvalitet senzora nije na visokom nivou i ovaj telefon definitivno nije namenjen osobama koje žele da imaju vrhunske fotografije.

Uopšteno, kvalitet je zadovoljavajući za objavu na drušvenim mrežama, kao i kod većine telefona iz ovog cenovnog ranga ne očekujte nikakva čuda.



Baterija

Naš tes ispraznio je bateriju Nokia 6.2 kapaciteta 3.500 mAh za 8h 6min, što je solidan rezultat. Baterija definitivno nije sjajna, ali je dovoljno dobra da izdrži celodnevno korišćenje. Za drugi dan već neće biti dosta, tako da je preporuka da bateriju punite svake večeri kako ne bi došli u neprijatni situaciju.

Zanimljivo je da je nešto skuplji 7.2 uspeo da izvuče oko 15 minuta više iz iste baterije, što je verovatno posledica toga što ga pokreće Snapdragon 660 čipset, a ne Snapdragon 636 u koji pokreće model 6.2.

Što se tiče punjenja, takođe nije najsvetlija tačka ovog uređaja. Iako kada povežete punjač piše "Brzo punjenje", za 15 minuta punjenja telefon je dobio samo 17% napunjenosti, a pola sata je dobio 34%. Ovo definitivno nije brzo punjenje na način na koji smo navikli. Ovo nas i ne iznenađuje toliko jer punjač ima snagu od tek 10 W.

Utisak

Ukoliko želite neki jeftin telefon i nemate puno zahteva, Nokia 6.2 će biti sasvim dobar izbor.

Hardverske specifikacije dovoljne su za osnovne potrebe, dakle, igranje zahtevnijih igrica nije nešto za šta je namenjen i iskustvo igranja neće biti najbolje.

Kamere su svestrane i u uslovima odličnog osvetljenja dobićete sjajne snimke. Ipak, kako pada mrak, snimci su lošiji i sa malo detalja. Širokougaona kamera noću postaje potpuno beskorisna.

Ako nameravate da punite telefon svake večeri, baterija će bez većih problema izgurati ceo dan.

Ekran, iako nije OLED, je odličan i izuzetno velik. Zub na ekranu je minimalan i nije odvlačio pažnju niti nam je smetao.

Plus ovom telefonu je definitivno cena. Ali, ukoliko ste spremni da date samo malo više novca, možda bi Nokia 7.2 ipak bila bolji izbor, a njen test čitajte u petak.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.