Teslin računar pretvorili u čvor bitcoin mreže


Projekat Bcoin alternativna je implementacija bitcoinovog protokola koja omogućava da se bilo koji računar pretvori u validacioni čvor ove kriptovalute, sve dok se na njemu može pokrenuti kakav internet browser. Kako u Teslinim automobilima postoji napredno putno računar i u njemu, dakako, browser, ekipa koja stoji iza Bcoin-a odlučila je isprobati mogu li Teslu pretvoriti u čvor na bitcoin mreži. Pretpostavljate – uspeli su.

Nakon što su Bcoin uspešno instalirali na Teslin ugrađen računar na njemu su uspeli pokrenuti svoju aplikaciju i preuzeti blokove sa bitcoinovog blockchaina, te ih verifikovati, baš poput bilo kojeg drugog čvora (node) na mreži. Svojim poduhvatom su se pohvalili na Twitter-u.

Iako je ova ekipa pokazala da je validacija blokova bitcoina izvediva na Teslinom računaru, niko to baš ne preporučuje činiti redovno. Rad sa blockchainom troši mnogo resursa, od internet saobraćaja, preko procesorskog i memorijskog zauzeća sve do prostora na disku. Sve to može značajno uticati na normalan rad Teslinog, kao i bilo kojeg drugog, računara, što ističu i sami autori Bcoina.

Koja je, pitate se, svrha svega ovoga? Kako se čini, ništa drugo osim malo zabave, ispitivanja tehničkih mogućnosti i generisanja malo besplatnog publiciteta. Za razliku od majstora koji je besplatnim Teslinim punjačima napajao mašinu za rudarenje i od toga mogao nešto zaraditi, ekipa Bcoin-a ovime je tek pokazala da su i lude i beskorisne ideje ostvarive kad imate znanja i viška vremena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.