Francuska kaznila Apple zbog usporavanja starijih iPhone-a


Krajem 2017. godine Apple se našao u aferi sa usporavanjem starijih modela iPhone-a. Kada je otkriveno da iOS, tada još u verziji 11, smanjuje takt procesora starijih uređaja (tada iPhone 6, 6s i SE) kako bi, navodno, zaštitio bateriju i sprečio iznenadno gašenje uređaja. Ubrzo po priznanju da je reč o featureu, a ne bugu, Apple je zaradio nekoliko tužbi, a i kazni.

Odjeci ove afere vidljivi su i danas. Novije verzije iOS-a i dalje usporavaju starije modele iPhone-a, ali u podešavanjima operativnog sistema moguće je tu opciju isključiti. Isto tako Apple postao nešto transparentniji kad je reč o zdravlju baterije, njenoj zameni i potrebi za smanjenjem takta procesora kada je baterija pri kraju svojeg životnog veka i naglo se prazni.

Međutim, i više od dve godine nakon što je cela stvar dospela u javnost, čini se da pravno nije sve baš izglađeno. Francuski regulator DGCCRF, koji brine o zaštiti poštene tržišne utakmice, odredio je Apple-u kaznu u visini od 25 miliona evra zbog slučaja iz 2017. godine. Razlog za kažnjavanje je upravo spomenuto usporavanje telefona o kojem korisnici nisu bili obavešteni.

Osim kazne, Apple će morati u narednih mesec dana da na svom sajtu drži izjavu u kojoj priznaje krivicu u ovom slučaju.

Iako se kazna od 25 miliona evra može činiti visokom, neko je već izračunao kako je reč o iznosu koji je Apple u proseku, tokom 2019. godine, uprihodio u samo – 55 minuta.

Praksa usporavanja, ako ste se pitali, i dalje je na snazi. Najnovijim iOS-om 13 usporavanju su podložni svi stariji modeli iPhone-a, zaključno sa serijama XS i XR.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.