Google od američkih vlasti tražio dozvolu za nastavak saradnje sa Huawei-jem


Za nekih dva i po meseca biće tačno godinu dana otkako se Huawei nalazi na američkoj crnoj listi. Podsetimo, stavljanjem na navedenu listu automatski im je zabranjen pristup američkim tehnologijama, što hardverskim što softverskim.

Naime, prema američkim pravilima svi uređaji koji se oslanjanju na komponente koje u sebi sadrže 25% američkih tehnologija ne mogu da budu prodavane kompanijama sa crne liste. Isto vredi i za softver, ako je proizvod američke kompanije, isti se ne može legalno koristiti bez prethodnog odobrenja američkih vlasti. Pojedine kompanije poput Microsoft-a su već dobile potrebno odobrenje pa se računari proizvedeni od strane Huawei-ja mogu bez problema isporučivati sa Windows-om.

Ali, kada su u pitanju Huawei-jevi telefoni i dalje je na snazi odluka kako isti ne smeju da imaju pristup Google Mobile Services-u. Shodno tome na svim novim telefonima koje je kompanija predstavila nakon maja 2019. nema Google servisa ni Google aplikacija koje od njih zavise, na primer Gmail, Maps, YouTube i druge.

Problem za kupce sa evropskog tržišta je time veći što nema ni podrške za Google Play, Google-ovu prodavnicu mobilnih aplikacija. Nakon što je uvideo kako stvari stoje Huawei je krenuo u razvijanje HMS servisa koji predstavljaju alternativu Google-ovim. Iako se unutar AppGallery-ja ne nalaze sve moguće aplikacije koje su dostupne na Google Play-u, svakim danom ih je sve više. Zahvaljujući tome AppGallery bi mogao kroz kratko vreme da postane dostojna alternativa Google-ovom Playu.

Čini se kako je toga svestan i sam Google te je stoga brže bolje od američkih vlasti ovih dana zatražio odobrenje, licencu, za nastavak saradnje sa Huawei-jem. Ali to su možda učinili prekasno, jer se Huawei-jeva austrijska filijala pre par nedelja jasno izjasnila kako više nemaju nameru da se vraćaju Google-u, sve da im se zabrana poslovanja i ukine.

Ako se ovaj stav pokaže kao tačan, nije nerazumljiv i zapravo je vrlo logičan. Naime, zbog bezrazložnih sankcija Huawei je bio primoran da kreira alternativu, što i jesu. U kreiranje celog sistema uložena su znatna finandijska sredstva i u ovom trenutku dok se ne isproba puni potencijal HMS servisa bio bi promašaj odustati od svega i vratiti se pod Google-ovo otkrilje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.