Google tužen zbog prikupljanja podataka učenika


Google će se uskoro naći ponovno u jednom sudskom procesu u SAD-u, ovoga puta zbog ilegalnog prikupljanja podataka školske dece.

Prema tužbi koju je podneo državni advokat Novog Meksika Hector Balderas, Google nije dobio saglasnost roditelja dece mlađe od 13 godina za prikupljanje njihovih podataka u komercijalne svrhe, čime je kršio američki Zakon o zaštiti privatnosti dece na internetu.

Tehnološki div je navodno prikupljao podatke o web lokacijama koje su posećivali učenici, lozinke, gledane video zapise, popise kontakata i druge informacije, ali Google-ov portparol Jose Castaned odbacuje tužbu sa tvrdnjom da se radi o "faktualno pogrešnoj" interpretaciji, jer program omogućuje školama opravljanje pristupom računima i traži od njih da zatraže od roditelja učenika saglasnost.

"Sigurnost učenika mora da bude prioritet broj jedan svakoj kompaniji koja pruža usluge našoj deci, posebino u školama", navodi državni advokat Balderas. "Praćenje podataka učenika bez saglasnosti roditelja nije samo zabranjeno, već i opasno. Google mora objasniti roditeljima da će njihova deca biti uhođena pod izgovorom obrazovanja".

U tužbi se navodi da više od 80 miliona učenika u SAD-u koristi Google-ove edukacione platforme i alate.

Prošle godine je Google sa Federalnom trgovinskom komisijom postigao nagodbu u iznosu od 170 miliona dolara zbog optužbi da je na YouTube-u ilegalno prikupljao lične podatke dece. Hoće li i ovaj najnoviji slučaj biti rešen nagodbom za sada još nije poznato.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.