''Hakovali'' Teslin autopilot sa malo izolir trake


Teslin sistem pomoći vozaču (autopilot) i automatskog prilagođavanja okolnom prometu nudi određen nivo automatike i korak je prema autonomnim vozilima. Ali, s vremena na vreme istraživači, ali nažalost i fatalne nesreće, nas podsete da je budućnost u kojoj bi automobili mogli samostalno prometovati cestama još uvek prilično daleko. Barem ako mislimo da će oni prometovati po postojećim ulicama i uz postojeća prometna pravila, istovremeno dok se tim cestama voze i "normalna" vozila sa vozačima.

Ovoj put sigurnosno upozorenje je stiglo od stručnjaka sigurnosne kompanije McAfee. Oni su uspeli da prevare Teslin računarski vid koji prepoznaje saobraćajne znakove i posledično uzrokovali da automobil značajno ubrza iako to ne bi trebao učiniti. Uzeli su prometni znak ograničenja brzine na 35 mph (56 km/h) i na brojku 3 nalepili komad crne električarske izolir trake.

To je uzrokovalo pogrešno tumačenje znaka, pa je Teslin sistem protumačio ograničenje brzine kao 85 mph (137 km/h). Automobil se pored znaka kretao na autopilotu sa adaptivnim tempomatom, pa je, primetivši više ograničenje brzine, počeo ubrzavati. Svakome je jasno da u zoni sporijeg prometa, što su obično naselena mesta, nije baš mudro voziti brzinama kao na autoputu.

Automobil koji je na ovaj način "hakovan" bio je Teslin Model S iz 2016. godine sa prvim autonomnim sistemom (Hardware pack 1), a kamera koju su "prevarili" je modela MobilEye EyeQ3. McAffe-jevi stručnjaci o testu su izvestili i Tesline i MobilEyeove predstavnike, koji su im se na tome zahvalili, ali i izjavili da ne misle ispravljati ovaj propust na starim verzijama autopilota. Novi modeli sistema za autonomnu vožnju navodno se ne mogu tako lako zavarati manjim manipulacijama prometnih znakova.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.