Honor V30 telefoni stižu u Evropu bez Google-ovih servisa


Honor je krajem prošle godine predstavio V30 seriju pametnih telefona. Iako se hardverom smeštaju u sam vrh ponude još uvek se ne mogu nabaviti izvan granica Kine. Razlog za to je nepostojanje podrške za GMS servise što je direktna posledica američko-kineskog trgovinskog rata i američkih sankcija na izvoz američke tehnologije kineskim kompanijama.

Ali, Honor je uprkos tome odlučio seriju Honor V30 da ponudi i na tržištima izvan Kine. Na primer najavljeno je kako telefoni Honor V30 i Honor V30 Pro stižu na evropska tržišta tokom sledeće nedelje. Zbog još uvek aktuelnih sankcija navedeni telefoni stići će bez GMS servisa, dakle bez direktne podrške za Google Maps, Google Play, Gmail i druge aplikacije i servise koje nose Google-ov potpis.

Ali, Honor ima spremnu zamenu – servise matične kompanije Huawei. Naime, evropski Honor V30 i Honor V30 Pro stižu sa HMS servisima. Ovo ne predstavlja iznenađenje, jer je i sam Huawei krajem prošle godine najavio kako će Huawei Mobile Services uskoro biti spreman.

Unutar HMS servisa nalaze se usluge poput Huawei ID, Huawei Mobile Cloud, Huawei AppGallery, Huawei Video, Huawei Themes, Huawei ScreenMagazine i Huawei Browser. Dakle, servisi sadrže sve što bi korisniku moglo da zatreba prilikom korišćenja telefona, a sve ostalo moći će da se nađe unutar galerije sa aplikacijama.

Jedino još ostaje za videti koliko su zapadnjački korisnici spremni da odustanu od Google-a u korist Huawei-ja. Ako je suditi prema brojnim negodovanjima po forumima na ime Google-ovog špijuniranja korisnici su spremni za taj korak, ali vreme će kao i uvek najbolje pokazati koliko korisnici negoduju tek toliko da imaju da se na šta žale, a koliko jer im zapravo smeta prikupljanje podataka o njima od strane Google-a.

Ako je suditi prema Turkish Telecomu Huawei, odnosno Honor ima razloga za optimizam. Naime, Turkish Telecom i Huawei pre par dana su potpisali ugovor o saradnji prema kojem će turski telekom svojim korisnicima približiti Huawe-ijev ekosistem. Štaviše u Turkish Telecomu smatraju kako će do kraja 2020. godine uspeti da prodaju barem milion pametnih telefona temeljenih na HMS servisima.

Izvor navodi kako je vest o postignutoj saradnji trebala da bude objavljena na MWC 2020 sajmu u Barceloni, ali kako je isti otkazan na kraju neće. Nakon otkazivanja MWC sajma Honor je odlučio održati posebni online događaj 24. februara za medije na kojima će predstaviti nove uređaje za 2020. godinu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.